Третата по сила партия в парламента стартира работната седмица за депутатите с дълъг списък от свои симпатизанти, които са били уволнени по политически причини.

ДПС депутатът Станислав Анастасов обяви в декларация от парламентарната трибуна, че партията му ще продължи започнатото в края на миналата 2014 година, а именно - да представя пред народните представители „жив летопис на политическата репресия" от страна на настоящото управление.

Анастасов се оплака, че политическата върхушка в момента уволнява хора, които имат необходимия опит и ценз за заеманите от тях позиции, поради една-единствена причина - припознати са като близки на ДПС.

Репресиите, на които са подложени, нямат нищо общо с претенциите за демократизъм. Те са жертва на две ксенофобски партии - Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

По думите на Анастасов в последно време списъкът с такива уволнения е набъбнал с още 30 имена, като вече е достигнал 295 души.  Депутатът изчете едно по едно всички имена на уволнените заедно със заеманите от тях доскоро длъжности, образователните им квалификации, както и политическата принадлежност на хората, които са ги заменили на тези постове. Ще продължим с изчитането им следващата сряда, закани се Анастасов.

От ГЕРБ отвърнаха на удара. Депутатът от партията на Бойко Борисов - Цвета Караянчева, се разрови в архивите и намери свой собствен списък за направените уволнения по време на кабинета „Орешарски". Герберката взе пример от ДПС депутата Станислав Анастасов и също се захвана да чете имена на уволнени служители от държавни и местни институции по време на предишното управление.

Това, което направиха БСП и ДПС, няма спиране", отсече Караянчева и доказа думите си със следните данни: „За първите 4 месеца от своето управление са уволнени 86 човека в Благоевград, 44 - в Бургас, Плевен - 82, 54 - Силистра, 101 в София област".

Колкото и поменици да четете от тази трибуна, хората помнят и хората са отвратени от това, което вие направихте през последната една година и половина", се обърна към ДПС герберката.

„Още много сряди са ми нужни, за да изчета списъка с имената на уволнените хора от вас. Докато вашия приключи днес. Ето това е разликата в политическата репресия", й отговори пък народният представител от ДПС Станислав Анастасов.

Току-що разбрах от колегите от ДПС две неща. Първо, че не отричат наличието на партийни назначения и не възразяват срещу тях - възразяват само срещу уволненията.
И нещо по-интересно: че има "конституционно право на работа и хляб в държавната администрация". Сега разбирам какво значи Движение за ПРАВА и свободи.

С този хаплив коментар пък по темата се отчете и реформаторският лидер Радан Кънев в социалните мрежи, макар в пленарна зала да предпочете да не вземе думата.