Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че било нужно до българското знаме да се вее и знамето на неговата партия - Движение за права и свободи. Това каза той на Тюркян чешма в село Могиляне, където се поклони пред паметта на пострадалите от Възродителния процес преди 33 години, съобщиха от ДПС.

"България има нужда до българското знаме да се вее и знамето на ДПС. И ако днес сме пред паметника на Тюркян, това е защото Тюркян е символ на стотиците жертви, които ни обединиха", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
"Бих искал също да се поклоня и на нашите герои-политически репресираните. Дълбок поклон! Нося ви поздрави от почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган", заяви Карадайъ.

Андрей Райчев: ДПС политически дължи много на Борисов

Андрей Райчев: ДПС политически дължи много на Борисов

2017 г. - лоша за света, но добра за България

Той осъди всички опити за разцепление и разединение. Те се отразяват негативно на стабилността в страната, каза той и поздрави всички, уважили събитието. Това, че тази година на площада има пет пъти повече хора от миналата година, е знак за необходимостта от обединение, заяви лидерът на ДПС.

"Защото днес са на власт онези, които бият нашите майки на границата. Днес са на власт онези, които в центъра на София палят молитвени килимчета по време на петъчна молитва. Днес са на власт онези, които излизат с призиви за прекрояване на границите.
А прокуратурата се прави, че не вижда и не разбира какви престъпления се извършват. Това минира бъдещето на нашата Родина. Тези националисти и фашисти говорят, че ще ни смачкат. Ние призовахме институциите в България - президент, премиер, председател на НС, да вземат отношение, но няма резултат. Но идват тук и застават пред вас и казват, че са за европейско развитие на България. Това е лицемерие и наглост", заяви лидерът на ДПС. По думите му, заради това днес България има нужда от обединено и силно ДПС.

Карадайъ предупреди, че всеки, който работи против това обединение, не е наш опонент - той е наш враг. А ако е един от нас, той е предател.

Лидерът на ДПС призова "подведените и излъганите" да кажат: "Да, аз сгреших". Според него, те ще намерят правилния път и имат място под знамето на ДПС. Веднага след поканата отцепниците да се завърнат в ДПС Карадайъ се застрахова, че лицемерните, на които душите не са чисти няма да си намерят мястото. Лидерът на ДПС поздрави избирателите си, че са отстоявали ценностите на ДПС.

В същото време лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, които се отцепиха от ДПС, по време на своето обръщение заяви, че няма път назад и поиска признаване статут на етническо малцинство.

Местан поиска признаване статут на етническо малцинство

Местан поиска признаване статут на етническо малцинство

ДПС, ДОСТ и НПСД почетоха паметта на пострадалите от възродителния процес



Предстои ни европредседателство, напомни Карадайъ. Ние имаме голяма отговорност за европредседателството в България, но за нас е още по-ценна и демокрацията в нашата Родина. Ние ще дадем нашия принос, но ние няма да отстъпим от нашите ценности", заяви той пред събралото се множество.

Ръководството на ДПС присъства на възпоменателния митинг на Централния площад в Момчилград, където се поднесоха венци на паметника на жертвите от възродителния процес, допълниха от партията.

На възпоменателните митинг присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Хасан Азис, народните представители Халил Летифов, Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Хасан Адемов, Джевдет Чакъров, Имрен Мехмедова, Танер Али, Джейхан Ибрямов, Велислава Кръстева, Севим Али, Хайри Садъков, Елхан Кълков и Сергей Кичиков, членовете на ЦОБ Рушен Риза, Ердинч Хайрула и Станислав Анастасов, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, главният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Окяй Съндър, депутатите от Народно-републиканската партия Мухарем Индже и Ердин Бирджан, основателят на Ийи парти в Турция Йозкан Пехливаноглу, кметовете на Одрин-Реджеб Гюркан и Силиври-Йозджан Ъшъклар, представители на изселнически организации от Измир, Истанбул, Одрин и Бурса, представителите на ДПС в Турция Фахри Ватансевер-Истанбул, Танер Чауш-Бурса, Исмаил Ватансевер-Измир, Лютви Йозгюр-Мармара, Гюнер Четин-Тракия, репресирани по време на тоталитарния режим, кметове от Гърция, областни председатели, кметове, общински председатели на ДПС и членове и симпатизанти на ДПС в областта и страната.