Истинската отплата за загубения силом живот е каузата за официално, законово признаване на статут на малцинство на етнически различните български граждани.
Това не може да бъде кауза само на една или друга партия, а е кауза на над 1 милион български граждани. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан в Могиляне.

ДПС прикани "подведените и излъганите" да се завърнат в партията

ДПС прикани "подведените и излъганите" да се завърнат в партията

Пред турски политици Карадайъ поиска знамето на ДПС да се вее до българското знаме

Ето това е пътят на Нури Адалъ. Това е верният път, по който няма място за разкаяние и от който няма връщане назад, допълни Местан.

Припомняме, Нури Адалъ е роден през 1922 година в село Островец, област Кърджали. Лежал е 23 години по затворите и в изгнание заради защитата правата на турските граждани по време на комунистическия режим. През 1989 г. е изгонен в Турция, където работи като секретар в изселническата организация "Балгьоч" в Бурса. Умира през 2004 г. Има парк на негово име в квартал "Гьорюкле" в Бурса.

Също като ДПС от партия ДОСТ почетоха в Момчилград и в Могиляне паметта на пострадалите от Възродителния процес без да издигат партийни знамена.

Припомняме, на същото възпоменание днес от ДПС заявиха, че знамето на тяхната партия трябва да се вее заедно със знамето на България.

Нито една партия няма право политически егоистично да скверни святата памет на жертвите, като ги използва за партийни цели, каза Местан и осъди налагането на глоби за агитация на майчин език.

Обратен път няма, затова продължаваме напред по-убедени от всякога, допълни Местан.

На същото място почетоха паметта на същите жертви и от Народна партия свобода и достойнство (НПСД). Председателят на партията Орхан Исмаилов обясни, че свободата е най-голямата свещена ценност.