Лютви Местан е смъртоносна рана за ДПС. Раната била много близо до сърцето, по думите на социолога Андрей Райчев в ефира на bTV.
"Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза - ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате... И те обичат", коментира Райчев.

Райчев коментира и изказването на почетният председател на ДПС Ахмед Доган, направено преди дни, в което той заяви, че в момента няма алтернатива на ГЕРБ.

Доган: ДПС не е готово за властта

Доган: ДПС не е готово за властта

Вотът не трябва да е - стани да седна

"ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтересована от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада", обясни Андрей Райчев.

Относно опозиционният коментар на Корнелия Нинова той каза: "Нинова, ако в нещо греши, това е в прекалено агресивното си желание много бързо да има развръзка. Нинова трябва да си направи много сериозен извод - след блестящата победа на изборите, тя заживя в сюжета, че тръгваме да взимаме властта."

По думите му 2017 г. била лоша за света, но добра за България. Борисов успял да се възползва от ситуацията много умело и станал емисар на Западните Балкани и Турция.

Нинова отказва да подкрепя стабилността Борисов-Доган

Нинова отказва да подкрепя стабилността Борисов-Доган

БСП остава единствената опозиция и алтернатива на управлението

"Спомнете си изборите - най-вълнуващият въпрос беше ще направи ли Лютви Местан парламентарен пробив. Турция организираше партия в страната ни и плашеше с едни бежанци на границата и вижте сега - в резултат от това, че Борисов успя да избори своя посланическа роля, той е единственият, който има легитимното право да защитава Реджеп Ердоган в Европа", поясни Райчев.

Мигрантите да не преминават границата и Местан да бъде "демонтиран" изцяло била сделката между Борисов и Ердоган. По думите на Райчев ние винаги сме създавали проблемите и България никога не е била в центъра на събитията.

"Никога не сме ги решавали. Сега за първи път стигаме до ситуацията тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл и наистина това идва дюшеш на България", изтъкна Райчев.