ДПС има известни притеснения за стабилността на управлението, заради процесите, които се развиват в НДСВ. Това заяви зам.-председателят на партията Емел Етем, цитирана от БНР.

"Всеки един, който казва, че нищо не се е случило, значи или не е в час, или прекалено много се е стресирал и не знае как да реагира.

Да, разбира се, когато една от политическите партии в коалицията има проблем и започват да напускат депутати от тази парламентарна група, това е достатъчно основание да се притесняваме като партньори, първо, за устойчивостта на управлението и второ, за стабилността на коалицията. Но нашите колеги от НДСВ имат уверението, че това няма да се отрази на устойчивостта на правителството. Аз бих казала - ще поживеем и ще видим", каза Емел Етем.

От своя страна в коментар за създаването на нова парламентарна група от страна на напесналите НДСВ депутати, премиерът Сергей Станишев каза, че по мнението му мнозинството е стабилно, а кабинетът не е заплашен от загуба на подкрепа.

На 5 декември бе учредена 8-та парламентарна група в настоящия парламент, сформирана от напусналите след скандал партия на Симеон Сакскобругготски 14 депутати. Дне преди това един от създателите й - Атанас Щерев - прогнозира, че напусналите НДСВ до края на месеца сигурно ще стигнат20.