След изказванията на Бойко Борисов може би ще се стигне до декларация, осъждаща Възродителния процес.
На този етап обаче конкретно решение за такава декларация от страна на ДПС, която да бъде внесена за обсъждане тези седмици - няма.

Това каза Камен Костадинов - депутат от ДПС и член на Централното оперативно бюро на партията в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия.

„Подготвяме писмо до председателя ЕНП, за да го питаме дали там се споделя подобно мнение", потвърди той казано преди дни от Лютви Местан.
Попитан защо ДПС не повика Борисов на разговор, Костадинов заяви, че няма какво да си говорят с него.

Той коментира и направеното преди дни в студиото на Нова телевизия изказване на Минчо Спасов, според когото ДПС е рожба на Държавна сигурност.
По думите на Костадинов твърдението на Спасов е изключително спекулативно.
Ще поискаме с писмо от лидера на НДСВ отговор дали той споделя или се разграничава от тази позиция, каза още депутатът от ДПС.
На въпрос защо не сезират Либералния интернационал, Костадинов заяви, че не е ясно дали позицията на Минчо Спасов е негова лична или е позиция на партията.

„Има потребност от еднозначна оценка на Възродителния процес", заяви Костадинов.
По думите му притеснителна е липсата на реакция или вялата реакция по този въпрос от страна на гражданското общество и журналистите.

Няма официална позиция за поставяне на дневен ред на закон, осъждащ Възродителния процес, но ДПС иска да отвори дебат, на който да се получи оценка и евентуално законодателна техника, в която да има лустрационни текстове, съобщи депутатът.

Не е вярно, че ДПС е участвало във Възродителния процес. Принадлежността към ДС преди 1984 г. и участието във Възродителния процес са две различни неща.
Хората от структурите на Държавна сигурност преди 1984 г. са били против Възродителния процес и са влизали в затворите за това, категоричен беше Костадинов.

Относно възможността хора от ДПС да са свързани със специалните служби на Турция, Костадинов беше категоричен, че това не е вярно и би било скандално.
„Както се казва „По делата им ще ги познаете" - за последните 19 години е имало много изпитания пред ДПС, но отговорът е бил еднозначен", каза в заключение депутатът.