"ДПС се спотаи за доста време извън широката общественост, само ако има някаква невъзможност да се състави друго правителство, биха влезли в централната власт - със съответните договорености, както беше при Орешарски". Това заяви пред БНР политологът Мехмед Мехмед.

Той посочи, че Кърджали, като район в близост до Турция, не може да бъде превзет от други партии извън ДПС.

По негови думи други крепости на ДПС вече са превзети, но не от алтернативи на ДПС, като други отцепили се малки партии от партията на Доган, а например от ГЕРБ.

Мехмед посочи, че въпросните малки партии не успяват да вземат много от гласовете на ДПС и е необходима по-голяма партия, която да ги подкрепи.

Хамид: За ДПС това са най-важните избори от 1989 г. насам

Хамид: За ДПС това са най-важните избори от 1989 г. насам

Държавата трябва да се гради наново

Според него след ГЕРБ няма нова силна алтернатива.

И "Движение за единство за народа" на бившия земеделски министър Мехмед Дикме също няма да пробие на национално ниво, защото ще се концентрира само на регионално ниво, където той е силен, прогнозира политологът. Той подчерта, че ДПС си организира структурите още от ученическите скамейки - нещо, което не се правело от другите партии.

Като че ли има още от зората на демокрацията негласно правило другите партии да не се месят в работите на ДПС, отбеляза Мехмед и допълни, че само ГЕРБ са успели да се утвърдят в смесените райони, за което се твърдяло, че е благодарение на Цветан Цветанов.

Малко вероятно било ДПС да влезе през парадния вход във властта

Малко вероятно било ДПС да влезе през парадния вход във властта

Според политолога Петър Чолаков нямало нищо чудно ГЕРБ и ДПС да са си дружки в следващия парламент

Според политолога сега ще е интересно, след като Цветанов няма да прави предизборната кампания на ГЕРБ, как ще се развият нещата при тях.

Запитан защо не може отвътре на ДПС да се появи алтернатива, при условие че много силни фигури са си тръгвали от ДПС, той заяви, че те не се обединяват помежду си. Липсват силни структури с финансови средства - това е причината да не можеш да придържаш хората около себе си, поясни Мехмед.

Той бе категоричен, че е сигурно, че Ахмед Доган продължава да ръководи ДПС. Останалите били администратори. Според политолога на Доган му харесва да е извън властта и да е в сянка.