ДПС намира решението на Конституционния съд за погрешно и неприемливо, дори юридически порочнои ще използва всички законови средства за обжалване и неговото анулиране.
Тази позиция представиха Лютви Местан и Христо Бисеров на пресконференция.

Решението на Конституционния съдспоред ДПСе юридически акт с тежки политически последици, посочиха още от партията на Доган.

Припомняме, според решението на КС един депутат от ДПС ще трябва да напусне Народното събрание и така парламентарната група на Доган ще падне до 37 депутата.

„За първи път политическа партия се обявява срещу решение на Конституционния съд. За първи път политическа партия обявява, че ще използва процедурите срещу това решение, включително обжалване на новия резултат от същия Конституционния съд и последващо обжалване пред съда в Страсбург, затова че не сме допуснати по делото и за това че решението е погрешно и са нарушени човешки права, включително и на избиратели, чийто вот е анулиран без да има вина", заяви Христо Бисеров.

Бисеров не изключи вероятността цялата процедура по обжалването да се окаже неконституционносъобразна.

Лютви Местан каза, че първо ДПС ще оспори отнемането на един мандат от ДПС.
Той подчерта, че решението на Конституционния съд няма не само законово, но и конституционно основание, и че тъкмо обратното - нарушава конституционни права.

Местан поясни, че със специални писма до Конституционния съд и председателя на партията, и всички депутати, визирани в жалбата на РЗС, са изпратили молби, с които са поискали да бъдат конституирани като страна по делото.

Конституционният съд отказа право на защита на засегнати от делото лица", изтъкна Местан и заяви, че това е нарушение на конституционните права.

Христо Бисеров каза още, че разместването на мандатите е нов изборен резултат, и че ДПС разполага с 14 дневен срок, в който има право да го обжалва пред Конституционния съд.

Той заяви, че ДПС ще поиска главният прокурор да внесе искането за обжалване пред Конституционния съд, и че ако откаже, това би било ново основание за атакуване в Страсбург.