ДПС се похвали със закона за прозрачността на медиите, внесен вчера. Законът осветлява и приходите на медиите. Според Хамид Хамид със закона ще станат ясни финансовите потоци към медиите освен приходите от реклама.

До 30 юни всяка медия трябва да декларира източниците си на финансиране. До края на януари пък медиите ще са длъжни да декларират собственика си пред министъра на културата.

Законът урежда проблема и с разпространението.

Целта на законопроекта е прозрачност и информираност на обществото, подчерта Хамид Хамид.

Партията била готова да приеме предложения между първо и второ четене.

Делян Пеевски внесе закон за прозрачни и свободни медии

Делян Пеевски внесе закон за прозрачни и свободни медии

Убеден е, че обществото трябва да знае, кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите

Велислава Кръстева обясни, че вече е дошло времето на този закон. ДПС очаква подкрепа на инициативата си да осветли собствениците на медии. Не се ограничава собствеността на медиите и финансирането, а се засяга само декларирането на тези обстоятелства. Според Кръстева проектът ще помогне за справяне и с фалшивите новини.

Припомняме, вчера депутатът от ДПС Делян Пеевски внесе законопроект за осветляване собствеността на медиите като съвносител заедно с Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

По думите на Пеевски законопроектът ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда. Според него законопроектът ще преустанови и "спекулациите на определен кръг медии, финансирани основно от подсъдими лица или чуждестранни грантове".

Обществото трябва да знае, кой кой е на медийния пазар и как се финансират медиите, заяви в писмо Пеевски.