Избирателите казват едно и също, те не искат повече политика на конфронтация. Това обяви на брифинг в Народното събрание Деница Сачева от преговорния екип, изпратен от Бойко Борисов, след разговори с ДПС.

Солидна делегация изпратиха от Движението, съставена от трима мъже и три жени- Йордан Цонев, Ертен Анисова, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Байрям Байрям.

Деница Сачева анонсира постигнатото разбирателство между двете най-големи политически формации с тълкуване на изборните резултати и волята на избирателите, които не давали доверие само на една партия. Затова и по думите на Сачева, трябва да има политика на съгласие.

Не може повече да се бяга от отговорност, категорична бе Сачева, въпреки че след това употреби определението за правителство на споделената отговорност.

Правителство на споделеното отговорност е формулата за властта на ГЕРБ. С ДПС имали сходство в приоритетите, стана ясно от думите на Сачева.

Въпреки че Сачева констатира отказа на другите две партии за разговори, заради което и срещи днес повече няма да има, ГЕРБ ще продължат своите разговори и с другите парламентарни партии.

ПП-ДБ няма да се отзоват на разговори с ГЕРБ

ПП-ДБ няма да се отзоват на разговори с ГЕРБ

Подходът на ГЕРБ-СДС нямало как да доведе до управление в интерес на страната

Геополитическият избор на страната е ясен според Сачева. Хората сега очакват да не се губи повече време за решаване на реалните проблеми на пазара на труда и заетостта.

Искаме да работим за това да се успокои държавата, каза Деница Сачева.

Стана ясно, че имена на министри не са обсъждани, както и че е постигната договореност да има документ между партиите за т.нар. правителство на споделената отговорност.

От думите на Рая Назарян, другата дама от екипа на ГЕРБ, обаче стана ясно за какво точно има съгласие - първи приоритет, тъй като има сходство между ГЕРБ и ДПС ще е антикорупционната реформа, за да може извършеното дотук най-сетне да заработи. Планира се изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество. От ГЕРБ имат готов такъв.

За продължаване на съдебната реформа има съгласие за това да се изчака решението на Конституционния съд, за да се продължи с устройствения закон за съдебната власт. И ГЕРБ, и ДПС ще работят за справедливост и нов Наказателен кодекс.

Виждането ни е за 4-годишен мандат на управление - именно тази формулировка бе на Рая Назарян.

Третият член на екипа на ГЕРБ, бившият енергиен министър Теменужка Петкова, е доволна и че за публичните финанси и икономиката също имали сходство с ДПС, а основен приоритет и за ГЕРБ, и за ДПС, е членството в Еврозоната. Освен това и двете партии планират да ликвидират пречките пред чуждестранните инвеститори.

От ГЕРБ отказаха да разкрият споровете за местата в Народното събрание, заради което и започването на преговорите закъсня.

От ИТН настоявали депутатите да се върнат в старата сграда, това били и най-разгорещените спорове.

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на парламента

По-рано днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че са изпратили покани за разговори по теми от актуалния дневен ред на обществото и за съставяне на правителство до всички 6 останали политически формации в новото Народно събрание. Срещите са насрочени според големината на бъдещите парламентарни групи, които ще се сформират след конституирането му в сряда, 19 юни. Така че днес бе ред на ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане".

Писмено в позиция от двете формации обаче обявиха, че няма да водят разговори.

От "Възраждане" обявиха, че единственото правителство, което биха подкрепили, това ще е правителство с мандат на тяхната политическа формация, т.е. третият мандат, ако го получат в рамките на парламентарната рулетка и те бъдат избора на президента Румен Радев.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" пък потвърдиха първоначалните си заявки след изборите, че ще бъдат опозиция в този парламент.

Николай Марков иска среща с Борисов, не с дамите му

Николай Марков иска среща с Борисов, не с дамите му

С контактьорски групи ми е обидно да си говоря, заяви лидерът на "Величие"