ДПС настоява за пропорционално намаляване на субсидиите за вероизповеданията с равен процент. Това стана ясно по време на пресконференция на тримата зам.-председатели на партията - Христо Бисеров, Лютви Местан и Алиосман Имамов.

Това е една от промените, които от партията ще предложат при обсъждането на второ четене на закона за актуализация на държавния бюджет.

Алиосман Имамов обясни, че в сегашната редакция на текста от този закон се предвижда 55% орязване на средствата за мюсюлманската религиозна общност и само 6% за християнската.

От ДПС смятат, че това най-вероятно е станало вследствие на банална техническа грешка, при която от предвидените субсидии за двете е орязана една и съща сума. Според тях това е несправедливо, тъй като субсидията за мюсюлманите, като малцинствена религиозна общност, е по-малка от тази за християнската.

По думите на Алиосман Имамов редно е парите да се спестят, като се наложи еднакъв процент за икономии, например 20.

От ДПС посочиха още, че ще подкрепят всички предложения за намаляване на неефективни разходи в министерствата по време на обсъждането за актуализацията на бюджета.

Христо Бисеров заяви, че от партията биха подкрепили съкращения на разходите в МВР в полза на висшето образование и науката.

Той предложи и да няма промяна в изравнителните субсидии за общините, както и да бъде намалено заложеното в този вид на закона орязване на капиталовите разходи за общините.

От ДПС настояват и отпускането на 116 милиона лева за тютюнопроизводителите да бъде записано като отделен текст в актуализирания бюджет. Това искане бе обявено още миналата седмица преди протестите на тютюнджиите.

Имамов допълни, че не може да се каже дали ДПС ще подкрепят или ще отхвърлят изцяло проекта за актуализация на бюджета, тъй като ще се гласуват текст по текст.

Те посочиха още, че с нетърпение очакват предложенията на Синята коалиция, която твърди, че държавната администрация е „прекалено раздута".

ДПС ще излезе с предложение за промени в закона за народната просвета и обявиха, че ще гласуват „въздържал се" при обсъждането на съответния текст в закона.

Зам.-председателите на партията изтъкнаха, че одобряват целта, заложена в законопроекта всички деца да получават предучилищна подготовка, но не одобряват инструментариума за постигането й.

Според тях не е ясно как ще се хранят 5-годишните, как ще им се осигурява необходимата почивка и как ще бъде решен проблема с извозването на малчуганите от по-малките общини, в които няма необходимите условия.

„Много ми е интересно дали Сергей Игнатов заменя столовото хранене с кифличките на Емилия Масларова", заяви Местан и допълни, че от промените, предвидени в закона не става ясно как ще бъдат хранени децата.

От партията подчертаха, че всички деца трябва да бъдат обхванати от предучилищна подготовка, тъй като броят на тези, които я пропускат е сравнително еднакъв с тези, които отпадат от училището.

Утре законопроектът ще се гледа на първо четене в ресорната комисия по образование.