Най-важно за България е да имаме големи стратегически, енергийни и геополитически проекти, които да гарантират сигурността.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев в ефира БНТ на въпрос кой и защо спря проекта Южен поток.

Социалистът изтъкна, че проблемът е какво правим оттук нататък и дали ще имаме дългосрочна стратегия.

"Европейската комисия имаше проблеми с този проект главно заради Крим, но те си търсеха най-различни административни трикове, за да се окаже натиск върху правителството", констатира той и допълни, че от ГЕРБ се гордеят, че са спрени тези проекти.

Стойнев подчерта, че е затова е важно да имаме една последователна енергийна и външна политика, която да се дебатира в парламента. "Ние трябва да отстояваме и да си защитаваме националните интереси", отбеляза червеният депутат.

Той обясни, че българският бизнес има сигурност от доставка на природен газ или бензин, но за да стане продаваема тази газ, ни трябват около десет години.

По думите му другите проекти като "Хъб Балкан", "Северен поток" и "Турски поток" са хубави проекти, но няма газ. Стойнев констатира, че без руска газ, няма как да се осъществи проектът "Хъб Балкан".

"Ние трябва да намерим газ за Хъб Балкан", призова Стойнев.

На въпрос подкрепя ли размразяването на проекта АЕЦ "Белене", той посочи, че е в подкрепа, тъй като България има нужда от нови базови мощности. "Този проект трябва да се рестартира и да му се даде нов живот", отсече Стойнев.

Социалистът призова депутатите от ГЕРБ да не нападат Русия, за да се харесат на САЩ, а да защитават националните интереси.