Днес фрегатата "Дръзки" с командир капитан II ранг Панчо Панчев от състава на дивизион патрулни кораби на Военноморска база-Бургас, се изпраща за участие в операцията на  НАТО в Средиземно море "Active Endeavour" (Актив Индевър) и участие за сертификация в учението "NOBLE MIDAS-08", съобщава Moreto.net.

Корабът ще бъде изпратен от пункта за базиране Атия от заместник-командващия ВМС контраадмирал Симеон Цеков, командира на военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев, личен състав от базата и семействата на екипажа.

През първия период от плаването фрегата „ Дръзки" ще вземе участие в учението "NOBLE MIDAS-08", където участват кораби от повечето средиземноморски държави. По време на това учение корабът и екипажът ще покрият изискванията за сертификация на Второ ниво на НАТО.

Фрегата „Дръзки" ще участва и в операцията на НАТО в Средиземно море "Active Endeavour" (Актив Индевър).

Задачите, които ще изпълнява корабът са да провежда наблюдение на морски превози в зоната на отговорност (международните води на Средиземно море) и при съгласие да извършва проверка на кораби и товари; да участва в провеждане на операции по ескортиране на небойни кораби на страни членки на НАТО и да има готовност при провеждане на специфични морски операции в отговор на терористични действия да осигури участващите в тях сили.

Фрегата "Дръзки" е в състава на Военноморска база-Бургас от ноември 2005 г. Това е третото участие на кораба в операция на НАТО в Средиземно море "Active Endeavour". Първите две участия на кораба в тази операция се проведоха през същия период на 2006 и 2007 година.