На национално съвещание Демократи за силна България (ДСБ) очакват да получат мандат за съставяне на предизборна коалиция с парламентарната група на "Продължаваме промяната" за общо явяване на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Откритата част за медиите приключи, като решение за общо явяване на предсрочните избори ще бъде взето на закрито заседание от делегатите на формацията.

Председателят на ДСБ и заместник-председател на 48-ото Народно събрание ген. Атанас Атанасов заяви пред официалните гости, че формацията няма да се обезличи от една обща коалиция, защото именно те са факелът на демокрацията у нас. Нека да не се страхуваме, защото ние заедно трябва да направим така, че след на следващите избори - парламентарни и местни, да осигурим победа, пожела си Атанасов.

Той заяви, че ДСБ имат много важни задачи - подготовката за местните избори, които са изключително важни. "Днес трябва да обсъдим по какъв начин ДСБ ще участват в общото усилия за вземане на властта в държавата. Заедно с нашите партньори от ДБ, ПП и заедно с всички хора, които искат радикала промяна! Заедно!", категоричен бе Атанасов.

Той посочи, че ДБ е стожер на евроатлантическите ценности, но ДСБ не искат да бъдат сами. Това е знак, че в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да поискаме първия мандат за съставянето на правителство. "Днешната ситуация прилича на онази от края на 1996 и началото на 1997 г., трябва да вземем пример от тези, които направиха необходимото да обърнат българския кораб назад. Днес отново въпросът е - или ние, или те", отсече Атанасов.

Целта пред ДБ и ПП - първо място на 2 април и разбиване на феодалните владения на ГЕРБ

Целта пред ДБ и ПП - първо място на 2 април и разбиване на феодалните владения на ГЕРБ

Според Атанас Атанасов е важно кой ще управлява страната до местните избори

"Ние сме реформаторските сили, които искаме да има истинска пазарна икономика, да има правила, а не за някои да има съд, а за други да чекмеджета с кюлчета. Поради тези причини и поради тази битка трябва да направим това усилие, което да мобилизира демократите, които искат промяна у нас. Сега вървим една такава опорна точка, която трябва да разбием - тези избори не са важни и ще има следващи. Тези са изключително важни, защото от техния резултат зависи кой ще управлява страната преди местните избори. Трябва да разбием феодалния модел на управление на местната власт", закани се Атанасов.

По думите му местните феодали на ГЕРБ, които владеят над 80 общини и имат силата на тези мрежи по места, генерират властта досега. Това трябва да се промени и местните избори наесен са изключително важни. За да можем да бъдем силни и обединени на местните избори, трябва да направим първата крачка на предстоящите парламентарни избори, призова Атанасов.

Той предупреди, че предизборната кампания ще е тежка, а битката за местната власт - ожесточена. "Реставраторските сили са стигнали до заключението, че играта на изтощение, в които вкарали политическата система на страната вече е спечелила и влизат във фазата на търсене на своя реванш, Борисов и неговите приятели искат да се върнат във властта на бял кон и са убедени, че хората са забравили за Мата Хари, язовири, магистрали, кюлчета, Мишо бирата. Ако искат хората да се върнат отново в онова време, трябва да не отидат да гласуват. Важно е да работим за по-висока избирателна активност, защото реставраторските сили разчитат на ниска избирателна активност и на схемите за купуване на гласове", подчерта ген. Атанас Атанасов.

Христо Иванов заговори за демократично-реформаторско управление

Христо Иванов заговори за демократично-реформаторско управление

"Когато властта се въргаля на улицата, страната все повече губи посока"

След едни избори, на които трябва да спечелим мандата, трябва да съставим проевропейско и проевроатлантическо правителство, за да бъдат прекъснати каналите на руската власт в България. В тази игра Борисов и ГЕРБ със своите партньори от ДПС и задкулисните кръгове предприели кампанията на изтощението, отбеляза Атанасов.

"Избори до дупка - това е тактиката на изтощението, което се предприе и в този канал през който се работи ние ще бъдем атакувани постоянно, но трябва да го загърбим. Не трябва да се занимаваме с Джемкорп и Нексо, а трябва да водим позитивна предизборна кампания, да посочим на българските граждани какво ще направим в икономиката, енергетиката, регионалното развитие, какво да направим да се преодолее неравенството между Северна и Южна България. Борисов построи АМ "Тракия", за да може с приятелчетата си да ходят на Слънчака, а обезличи Северна България", разкритикува Атанасов.

В момента Борисов има зад гърба си Гешев и се пазят, но общото между тях е, че са завършили прословутата школа в Симеоново. Тази пролет няма да бъдат проведени поредните избори, а битка между реставраторските и реформаторските сили. Тази битка ще е или ние, или те. Атанасов вярва, че може да спечели битката само и единствено ако и този път през 1997 г. извървим пътя към обединението и концентрацията на демократичните сили.

Кирил Петков: Започва "Обединението на добрите сили"

Кирил Петков: Започва "Обединението на добрите сили"

В България имало много добри сили, но до този момент са се фрагментирали

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че ДБ е авангард на свалянето от власт на погрешния модел на управление. ДБ наложи езика на разбирането какво представлява този модел, наложихме не просто волята и енергията, а се превърнахме това усилие в политическа програма, доволен е Иванов. Едно е да падне една власт, а съвсем друго е да дойде друга власт. В политиката и в живота няма вакуум и ние виждаме, че във вакуума се случват лоши неща - моделът започва да се завръща по всякакви начини, посочи Христо Иванов.

Моделът започва да се опитва да прокара квазипрезидентска република, посочи Иванов, като разкритикува идеята на ИТН. Той се надява ДБ и ПП да наложат управление, което да реформира България, да я движи към Европа и да я модернизира. Заедно с партньорите от ПП трябва да намерим начина за реформаторско и пронатовско управление, надява се Иванов.

Според него липсата на такова управление e напът да отклони страната от Еврозоната и Шенген. Прозорецът, който е отворен пред нас, е напът да се затвори, защото Народното събрание не можа да прояви воля, оцени Христо Иванов. Пак ли трябва като с Пловдивския панаир да спираме България? Пак ли трябва да правим усилия да вдигаме общественото внимание, за да освободим пътя напред?, запита Христо Иванов, като така се обърна задочно към лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

ПП ще се обединява с ДБ и други съмишленици с визия за "модерна" България

ПП ще се обединява с ДБ и други съмишленици с визия за "модерна" България

Обмислят подкрепа за подписката срещу решението за разширението на АЕЦ "Козлодуй"

"Призвани сме да се борим срещу джунглата, но от всяка крачка напред трябва да си научим уроците. Реалната ситуация е, че няма кой друг да свърши тази работа и трябва да го направим. Борбата за модернизацията, депутинизацията, затова България да е в сърцето на Европа, не е еднократно действие", коментира Иванов.

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев е убеден, че ДБ и ПП, ако впрегнат усилия в следващите два месеца, могат да имат по-добри резултати на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Откакто я има ДБ на политическия терен, промяната е факт, посочи Панев, като даде пример, че когато ДБ били в управление с ПП, извършили немислими неща - България да стане енергийно зависима държава.

"Убеден съм, че заедно с ПП резултатът на втори април ще бъде по-добър. В предишните Народни събрания нямаше реформаторски депутати, до вчера бяхме 73-ма, но ако броим и Явор Божанков вече сме 74. След два месеца трябва да бъдем 121 депутати", заяви Панев, намеквайки, че ДБ и ПП могат да отворят вратите си за независимия депутат и бивш народен представител от БСП.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков заяви, че вече усеща една различна сила, седейки със симпатизантите и членовете на ДСБ. Заедно с вас написахме приоритетите за България - как трябва да сме по-конкурентноспособни, как здравеопазването да работи, как правосъдието да работи, икономиката, зеленият преход, Шенген, Еврозоната, изброи Петков.

По думите му ПП и ДБ имат една много важна задача в следващите месеци - да се напълни сградата на Народното събрание с хора, които да направят така, че Съединеното да направи силата. Трудната задача е да има мнозинство в следващия парламент и следващите местни избори целите да бъдат изпълнени, очаква бившият премиер.

Той посочи, че задкулисието е много координирано и натискат да се задуши промяната. Трябва да се направи една вълна на обединение и вълна, която ще може да докара резултата, с който всички ние се надяваме. Тогава всички Борисовки са пълни измислени лъжи, които нямат никакво значение, каза Петков.

Кирил Петков е сигурен, че ПП и ДБ ще изненадат опоненти си, ще наложат правилата и ще са първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Тази държава ни принадлежи и средствата не са за ограбване. Това обединение трябва да стане реалност, настоя бившият премиер.