Договорката Русия да притежава мажоритарна собственост върху тръбопровода и върху универсалния терминал в Бургас водят до загуба на част от националния суверенитет в полза на страна, която е извън ЕС и НАТО.

По този начин лидерът на ДСБ Иван Костов коментира договора за петролопровода Бургас-Александруполис, който се подписва днес в Атина.

По разчети на ДСБ срещу приходи от 25 милиона долара годишно от транзитни такси се залагат интересите на туристическия сектор у нас, който може да бъде унищожен от разлив на петрол.

Притеснението на ДСБ е, че в споразумението не е посочено кой поема отговорността при евентуални екологични проблеми, което според партията означава, че те ще са за сметка на България.

Гръцката опозиционна партия ПАСОК също изрази резерви относно проекта и поиска гаранции за екологичната сигурност, информира БНР.

Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев обаче при изграждането ще бъдат спазени изцяло съвременните екологични норми.

Освен това от правителството обещават приходите за България да са минимум 35 милиона долара годишно, както и създаването на нови работни места.