Правителството и спецслужбите да разследват за турско влияние в страната ни чрез създаването на партия от Лютви Местан и бързо да обобщят данните от проверката. Това е едно от исканията на ДСБ, които прочетоха на пресконференция списъка си с настоявания.

Друго желание на опозиционерите в Реформаторския блок е правителството и службите да проучат дали има руска връзка в политиката на Ахмед Доган и на Делян Пеевски, както и дали те поддържат контрабандата на цигари чрез „Булгартабак".

От ДСБ искат и създаване на анкетна парламентарна комисия, която да разследва чуждо влияние чрез партиите на Доган и Местан. Именно на депутатите от тази комисия трябва да бъдат докладвани данните от проверките. 

От ДСБ ще предложат обаче създаването на такава комисия само на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

„Г-н Бойко Борисов разбра това, което ние знаехме още на 9 декември, а именно че имитацията на съдебна реформа ще въвлече страната в дълбока политическа криза", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Днес овладяването на държавата от кръговете на Доган, Пеевски и Цацаров се превръща в заплаха за националната ни сигурност", предупреди реформаторът.

В хода на събитията от деня от ДСБ не смятат за достатъчен спрения от премиера търг за автомагистрала „Хемус". На въпрос защо според тях министър-председателят сега слага стоп на този търг, Кънев повтори думите си: „Борисов разбра това, което ние знаехме на 9 декември".

„Правителството се опитва сега да се измъкне и да имитира противопоставяне на мафията", разтълкува Кънев. Той разкри, че по време на едночасовата си среща при заключени врати в парламента с изгонения лидер на ДПС Лютви Местан двамата са разговаряли точно по темата за АМ „Хемус".
„Беше ми неприятно, че доскорошният лидер на една уж опозиционна партия знае много повече за този търг, отколкото лидерът на доскоро участваща в управлението партия", призна председателят на ДСБ.

„Нека да не изземваме правомощията на прокуратурата", бе отговорът му обаче на въпроса защо според него е спрян търгът.

ДСБ е написала желанията си за проверка за чуждо влияние у нас и заради появилата се през изминалата седмица информация, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да посещават Турция.

На българска територия се развива чужд геополитически конфликт", предупреди Радан Кънев.