Турският посланик Сюлейман Гьокче е потвърдил до голяма степен информацията, че на Ахмед Доган и Делян Пеевски е наложена забрана за достъп до Република Турция. Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

Това е станало днес по време на разговор на зам.-министър Валентин Порязов с посланика.

Припомняме, че сутринта зам.-министърът отиде в парламента, за да разясни с каква информация разполага Външно към момента. Той заяви, че е поискана информация от Турция, но такава не е била получена. Затова Порязов призова Турция бързо да отговори има ли решение за забрана за Доган и Пеевски или не.

Външно призова Турция да отговори бързо има ли забрана за Доган и Пеевски

Външно призова Турция да отговори бързо има ли забрана за Доган и Пеевски

Вече е поискана информация

В съобщение до медиите минути преди 14.00 часа от Външно министерство обясниха, че във връзка със силния обществен интерес към появилата се първоначално в турски медии информация, зам.-министър Валентин Порязов е провел поредица от разговори с турския посланик Гьокче. По време на тях той е потърсил официалното становище на турската страна по случая.

ДПС чакат официален отговор от турското посолство

ДПС чакат официален отговор от турското посолство

Това да не се окажат медийни внушения, предположи Мустафа Карадайъ

Вчера посланикът е уверил, че никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема. Самият той не е бил в състояние нито да потвърди, нито да отрече, че подобно решение е било взето. Освен това Гьокче не пожелал да коментира написаното в турските медии.

При състоялия се днес разговор, освен че е потвърдил до голяма степен съобщеното вчера, посланик Сюлейман Гьокче е заявил, че никоя турска институция и в бъдеще няма да прави никакви официални изявления по разглеждания въпрос.

Заместникът на Даниел Митов му е обърнал внимание, че в тази позиция са налице известни противоречия. Те произтичали от първоначални съобщения на турското посолство до български медии.

Доган и Пеевски – заплаха за сигурността на Турция, предполага Хафъзов

Доган и Пеевски – заплаха за сигурността на Турция, предполага Хафъзов

Той допуска, че може заради това Анкара да е издала забрана за двамата

Независимо от това, Външно министерство приема правото на турската държава, в съответствие с вътрешното й законодателство, да не предоставя информация за взети решения от такъв характер, се посочва още в съобщението. От Външно изтъкват обаче, че в същото време страната ни смята, че приятелските и партньорски отношения между България и Турция предполагат размяна на информация по широк кръг въпроси от взаимен интерес.