Тъмносиният общински съветник Атанас Атанасов предлага Столична община да създаде анкетна комисия от общински съветници, която да установи как е променен уставът на Общинска банка от ноември 1997 година, когато общината на практика губи управлението на банката.

Атанасов настоява още тази комисия да установи Антоан Николов и Стефан Софиянски имали ли са мандат да гласуват в Общото събрание на банката за промяна на устава, както и дали двамата са действали престъпно по отношение на финансовата институция.

Съветникът е убеден, че промяната на устава на банката е нищожна. Ако действително комисията установи това, по думите му, с един иск в съда общината ще може кардинално да реши този въпрос с банката.

Той настоява още столичният градоначалник Йорданка Фандъкова да поиска от БНБ да предприеме нови надзорни мерки срещу Общинска банка. Атанасов обясни, че чл. 103 от Закона за кредитните институции дава такава възможност на БНБ. Според ал.2 чл. 103 БНБ може да назначи двама или повече квестори в банката за определен срок от време.

Според нас общината има редица възможности да реагира на спряната от съда заповед на подуправителя на БНБ за назначаване на нови членове в надзорния съвет в Общинска банка, заяви той и допълни: „Искаме да помогнем на общината да си върне контрола върху банката. Готови сме с целия си капацитет да помогнем за осъществяването на тази цел."

Атанасов е разочарован, че неколкократно днес се е опитвал да разговаря с Фандъкова, но така и не е успял. По думите му отговорността за това общината досега да не си е върнала контрола върху Общинска банка е на досегашното управление на София.