Писмото на ген. Атанас Атанасов към членовете и структурите на ДСБ в страната, изтекло в медиите преди дни, е напълно реално. Това заяви в ефира на БНТ самият лидер на ДСБ и съпредседател на "Демократична България".

Припомняме, че в документа изтекоха редица подробности относно преговорите и евентуалната структура на бъдещото управление. А един от лайтмотивите бе идеята председателството на Народното събрание да бъде на ротационен принцип - по година на партия, като пръв парламентарен шеф да стане лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ежегодна ротация на председателя на парламента обсъждат ПП, ИТН, БСП и ДБ

Ежегодна ротация на председателя на парламента обсъждат ПП, ИТН, БСП и ДБ

Първа е Нинова

"Писмото е действително, с него търсихме мнението на нашите членове и структури с оглед на това, което ни бе предложено към момента. Бе обсъждан като вариант ротационен принцип, като първи председател да бъде Корнелия Нинова", каза Атанасов.

Подробностите, записани в него, напълно отговаряли на това, което към момента е стояло на масата, потвърди той. В крайна сметка след допитването сред структурите 90% от сините заявили, че ДСБ следва да участва в бъдещото правителство.

"Разбира се, ако това беше цената на редовен кабинет, можеше да бъде подкрепен такъв вариант", коментира как би гласувала "градската десница" за кандидатурата на Нинова.

Кирил Петков иска министрите сами да си избират замовете

Кирил Петков иска министрите сами да си избират замовете

Очакват около 4% дефицит

Лидерите на партиите и коалициите, участващи в бъдещото управление, трябва да останат в парламента, а не да влизат в изпълнителната власт, смята още съпредседателят на "Демократична България".

И съобщи още - той, заедно с Христо Иванов, ще останат на депутатските банки и няма да заемат постове в бъдещото управление.

"Много е важно да бъде възстановен авторитетът на най-висшия орган - Народното събрание. Затова двамата с Христо Иванов ще останем в парламента. Смятаме също, че лидерите на политическите сили, сформиращи мнозинството, трябва да направят същото. Нека оставим в правителството на доказани експерти", призова Атанасов.

Генералът е оптимист относно сформирането на ново управление и то в сравнително кратки срокове. "На тези избори хората ни показаха, че желаят да има правителство. Сигурен съм, че преди Коледа България ще има ново редовно правителство.".

От ГЕРБ не изключват и подкрепа за правителство на Кирил Петков

От ГЕРБ не изключват и подкрепа за правителство на Кирил Петков

Радомир Чолаков се надява вторият избор на българина на новото да не е грешен

Именно верни на исканията на народа от "градската десница" са готови да влязат в четворната управленска формула, макар и там да се намира БСП. "Демократична България" обаче не преговаряла със социалистите, а само и единствено с най-голямата парламентарна сила "Продължаваме промяната", заяви Атанасов.