Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. Това е договорка на четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", информира БНР.

Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента. Първа начело на законодателния орган ще застане председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова. 

47-ото Народно събрание започва работа на 3 декември

47-ото Народно събрание започва работа на 3 декември

Според Радев партиите имали нужда от време за преговори...

Тези намеренията на преговарящите станаха ясни от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в "Демократична България". То е изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. До днес на обяд от формациите трябва да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерския съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция "Национална служба за защита на природата" от МОСВ.

В новия кабинет ще има и ново министерско кресло - на министър на електронното управление. Той ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

ПП очаква да има правителство до Коледа

ПП очаква да има правителство до Коледа

Разговорът за министерски постове нямало да препъне преговорите

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

Всяка от преговарящите формации има "договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове, става ясно от писмото.

Очаква се коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.