"Демократична България" влиза открито в преговорния процес с всички парламентарни групи и "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. Слагаме основните приоритети на масата, очакваме разбирателство. Това каза Атанас Славов от ДБ на влизане в преговорите по темата Правосъдие".

Той оценява като високи шансовете за съставяне на правителство с участието на "Демократична България". Но все пак сме в началото на преговорния процес, очакваме да видим как продължава той, коментира Славов.

Юристът обясни, че има допирни точки в сектор "Правосъдие". Исканията на ДБ са за премахване на Спецправосъдието и по отношение на премахване на главния прокурор и конституционна реформа. Ще се търси мнозинство, отбеляза Атанас Славов.

ПП започва дискусия за постигане на коалиционно споразумение

ПП започва дискусия за постигане на коалиционно споразумение

Поканени са да участват представители на БСП, ИТН и ДБ

Преди влизане Ива Митева от ИТН отказа да отговаря на въпроси на медии, но каза, че такова мнозинство - за промяна на Конституцията няма - дори и с депутатите от групата на Възраждане.

"Да, не е достатъчно, но Конституцията е основен закон за държавата и за промяна ще търсим съгласие от всички парламентарни групи", призна и Славов. В крайна сметка това е за българските граждани, засяга всички, затова всички участват в разговорите, поясни той.

За темите на ДБ - спецправосъдие, Иван Гешев и реформата на Конституцията компромис няма да има, тъй като в рамките на година мнозинството български граждани искали това, категоричен е той.

В 45-то и 46-то НС внесохме доста законопроекти, основните положения, заложени в тях, ще бъдат приети. Законопроектът на ДБ мина на първо четене, най-нормално е да се тръгне от там, каза още Атанас Славов. Той смята, че темата за конституционната реформа ще е дискусионна, тъй като ДБ искат главният прокурор да може да се освобождава с парламентарно мнозинство, а други ПГ искали изобщо да няма главен прокурор. Ще има такива въпроси, важното е главният прокурор да носи отговорност към българските граждани и българския парламент, заключи Славов.

Иначе Ива Митева от ИТН заяви, че ще коментира как са минали преговорите на излизане.

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Припокриване и усмивки за правосъдната реформа между преговарящите за кабинет