Премиерът Станишев даде щедри обещание преди една година, когато имаше вот на недоверие към правителството заради здравеопазването - че ще завърши реформата в здравеопазването и че до март 2007 г. ще има нова здравна стратегия.

Това припомни на пресконференция лидерът на Демократи за силна България Иван Костов, като подчерта, че година по-късно обещанията още не са изпълнени.

„При вота за корупцията премиерът също обеща много неща." - добави лидерът на ДСБ.

„И след миналия, и след сегашния вот чухме много нагли изречения от страна на правителството. Откровени лъжи. Можем много остроумно да говорим за ролята на Сергей Станишев в това правителство, но няма да се държим като отминали студенти по история от московска кръчма." - коментира Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ.

Той заяви, че фактическия отказ от реформиране на здравеопазването правителството се е превърнало в генератор на корупционни практики.

От ДСБ ще внесат в парламента шест въпроса към премиера Станишев по проблемите на здравеопазването:

1. Защо една година след личния ангажимент на министър-председателя няма нова Национална здравна стратегия?

2. Защо не се прилага неотменената здравна стратегия 2001-2010?

3. Предвижда ли правителството промяна в размера на здравната вноска?

4. Защо под натиска на Доган социалистическият премиер се отказа от принципа на солидарност при осигуряването на базов пакет от медицински услуги, гарантиран от обществения характер на НЗОК?

5. Наясно ли е премиерът, че при сегашния модел на финансиране заявеният ангажимент за приватизация се превръща във фактическа ликвидация на болниците?

6. Какво е предприело правителството, за да реши проблема на над 1 милион неосигурени български граждани?

По думите на Иван Костов, системата не работи, защото е отнет свободният избор на пациента да ползва болнични услуги в зависимост от тяхното качество.

Петър Москов допълни, че ДСБ подкрепя приватизацията на болниците, но е против въвеждането на забранителен списък с лечебни заведения, защото така се предпоставя, че приватизацията е нещо лошо, затова някои от тях трябва да бъдат защитени.