Заявлението на премиера Станишев, че БСП е изпълнила голяма част от предизборните с ангажименти, е ярка предизборна лъжа.

Това заяви заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев по повод на  отчетените от премиера постижения в управлението на страната.

От ДСБ подчертават, че вместо "два пъти годишно повишаване на доходите от труд, съобразено с ръста на БВП и инфлацията", доходите продължават съществено да изостават от нарастването на брутния вътрешен продукт, а на най-ниските доходи и пенсии изостава дори от инфлацията.

На практика пенсиите сегашните пенсии са с 1% по-ниски от тези в средата на 2005 г., като се отчете инфлацията, се казва в официална позиция на тъмносинята партия.

Политиката на БСП в здравеопазването доведе до платен достъп до медицинска помощ, мащабна корупция и огромен сив сектор.

Българинът плаща най-скъпите лекарства в Европа.

Качеството на здравното обслужване е влошено, а заплащането на медиците е ниско, което води до дефицит на медицински кадрир напомнят още от ДСБ..

От партията отчитат провал за управляващите и в сферата на образованието.

Вместо средствата за образование да се повишат до 5% от БВП с тенденция до 2009 г. делът им да достигне 5,8%.", те са 4.1 % от брутния продукт или с 400 млн. лева по-малко от обещаното.

Нагло бяха излъгани преподавателите във висшите училища с обещанието, че заплатите им няма да са по ниски от 1000 лв. за доцентите и 1250 лв. за професорите. Всички знаят, че заплатите им са на половината на обещаното, коментират сините.

За първи след 1990 г. бе посегнато на автономията на висшите училища.

Вместо широк достъп  имаме повишаване на таксите в държавните университети, а така заплахата младежите да напуснат страната, за да следват в страните от ЕС е по-голяма от всякога, напомнят от ДСБ..

Годишно средствата за култура са между 100 и 300 млн. лева по-малко от обещаното - вместо  0.8-1.2% те са едва 0.6%.   

Подчертава се, че вместо "Ограничаване на "сивата икономика" в рамките на 20-25% и рязко ограничаване на "черната (престъпна) икономика" ­ от 12-14% на 5-7%.", страната ни продължава да бъде с най-висок дял на сива икономика в ЕС.

Изказва се загриженост, че изцяло е пренебрегнат ангажиментът за съхраняване, опазване и възстановяване на  биологичното разнообразиие и природата - мрежата от защитени територии "Натура 2000" беше осакатена, заради съмнителни инвеститорски интереси на "обръча от фирми".

От ДСБ припомнят, че планираните 36% защитени територии са намалени на 18%. Застрашени от унищожаване са перлите на българската природа - Пирин, Шабленското и Дуранкулашкото езера, вековни гори в Рила, Странджа-Сакар, Мурсалица и др.

Управлението на отпадъците  не само не се подобрява, но страната ни се превръща в  сметище.

Поетите ангажименти за изграждане на пречиствателни станции и депа за отпадъци не се изпълняват - завършена е само 1 станция, която не работи.

Не се усвояват европейските фондове - около 15% са усвоените средства, се казв аоще в становището на Демократи за силна България.