До сряда от партия „Демократи за силна България" очакват премиерът Бойко Борисов да каже каква отговорност ще поемат министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, след като подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства излезе със становище, че се подслушва политически, предаде агенция БГНЕС.

В сряда „Синята коалиция" ще проведе разширено заседание и ще приеме становище по доклада и по-специално за позицията на отговорните лица за злоупотреби със СРС-та. Това заяви лидерът на „тъмносините" Иван Костов.

Той отказа да уточни каква ще бъде позицията на "сините", но посочи, че очакват от премиера да реши дали ще прави персонални промени в кабинета.  Костов уточни, че Бойко Борисов трябва да каже как ще се потърси отговорност на шефовете на МВР и ДАНС, които са визирани в становището на подкомисията.

Бившият премиер похвали комисията, като посочи, че с помощта на паритетния принцип тя не само работи добре, но и се е превърнала в най-бързо работещата институция у нас, която сериозно се е заела да отговори на поставената й задача. МВР и ДАНС все още не са отговорили, заяви Костов.

Според зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова, чрез тази подкомисия се създава шанс за друго законодателство, защото членовете й са извадили наяве факта, че няма нито един подзаконов нормативен акт за СРС-та. Това означава, че няма правила и изпълнителната власт не може да подмине този факт, посочи Михайлова.

Тя коментира и "закачката" на ГЕРБ, изразяваща се в това, че парламентарната група на управляващата партия гласува "въздържал се" в момента, в който Народното събрание трябваше да реши дали да се сформира анкетна комисия, която да разгледа случая "Горна Оряховица".

"Надявам се, че народните представители от ГЕРБ за година и половина са разбрали, че не са в парламента, за да се закачат. Ако искат да се закачат, да намерят друга форма, но не и чрез гласуване", заяви тя. Михайлова е на мнение, че е време депутатите от ГЕРБ да покажат защо са в парламента.

Иван Костов настоя президентът Георги Първанов също да вземе отношение по доклада на подкомисията. „Гоце" мълчи, а той също трябва да коментира доклада, но целият му мандат минава през порочни практики и той не коментира нищо", заяви Костов.

Според него е добра идея използването на СРС-та да премине от МВР към Министерството на правосъдието.