Схема, покровителствана от ръководството на ТЕЦ „Марица Изток", е ощетявала сериозно българските потребители като е вдигала цената на тока с 10%. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов.

По думите му, почти е сигурно, че има партийно облагодетелстване, защото енергетиката се е явявала сериозен спонсор на НДСВ и БСП, които управляваха България в периода 2004 - 2007 година.

Иван Иванов обясни, че източването на средства е ставало с многократното повишаване на цената доставяните въглища, а тази нереално висока цена, заедно с колкулираните много по-високи разходи за ремонти, са вдигали цената на тока за българските потребители.

По думите на зам.-председателя на ДСБ, фирми-посредници, изнасяли от България електрически ток на цена, по-ниска отколкото цената на регулирания български пазар. Токът, изнасян за Гърция, е бил препродаван на много по-висока цена за Турция, заяви Иван Иванов. Той е категоричен, че по този начин е била реализирана престъпна схема.

Депутатът смята, че има и престъпно бездействие на контролните органи, но и личен и групов интерес те да не си свършат работата.
Това е октоподът в енергетиката. Тази порочна практика трябва да се прекрати", категорично заяви Иван Иванов.

Той потвърди, че ДСБ предоставят на главния прокурор документи, свидетелстващи за нарушения на трима бивши министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров - в периода 2004-2007 г.
Припомняме, вчера Иман Костов обяви, че е провел предварителни разговори както с ръководителя на ДАНС, така и с министър Трайчо Трайков по темата.

Материалите, събрани и анализирани от вътрешната партийна комисия по инфраструктура и енергетика, се основават на шест доклада на главния инспекторат към Министерския съвет, в които се предупреждава за нарушенията на тримата бивши министри.
Докладите били от още времето на предишното правителство, но тогава не им е било обърнато внимание.

Иван Иванов е категоричен обаче, че цената на въглищата трябва да бъде понижена до нейните реални стойности и това ще доведе до намаляване на цената на електроенергията, произвеждана от Мини „Марица Изток".