БСП чрез енергийния холдинг получава правото да заложи цялата българска енергетика в интерес на „Газпром". Другият печеливш от срещата на лидерите на тройната коалиция в Хисаря е Ахмед Доган.

Това заяви лидерът на Демократи за силна България Иван Костов на пресконференция на националното ръководство на партията.

По думите му, управляващите са създали механизъм за вземане на решения, който е неконституционен, тъй като замества правителството при решаването на най-важните въпроси за страната.

Иван Костов коментира, че Ахмед Доган е изнудил партньорите си от коалицията да направят отстъпки в полза на ДПС, като е демонстрирал намерения за десен завой.

„Доган получи нови права за достъп до европейски пари чрез подготвяната продажба на „Булгартабак", подчерта лидерът на ДСБ като прогнозира, че ролята на Ахмед Доган в тройната коалиция ще се засилва.

Друга отстъпка, направена от коалиционните партньори пред ДПС е съгласието за създаването на частни здравноосигурителни фондове, алтернативни на НЗОК.

Според д-р Петър Москов, обсъжданата от управляващите идея средствата, набрани от задължителното осигуряване, да се разпределят от чиновници към бъдещите частни фондове е в услуга на частни интереси.

„Нека да не забравяме, че милиони български граждани - пенсионери, държавни служители, учащи се, студенти, военни, затворници се осигуряват от държавата. Тяхното здравно осигуряване идва от държавата.
Каква е стойността на това здравно осигуряване е друг разговор.

Но да въведеш задължителното осигуряване, което сега държавата плаща на обществената здравно-осигурителна каса, да го прехвърлиш по усмотрение на който и да било чиновник от министерство или от Министерския съвет, или политик към определена каса - това е par excellence обслужване на олигархични интереси в сферата на здравното осигуряване." - коментира Петър Москов.

Той допълни, че намеренията на управляващите са не за реформиране на здравната система, а за нейното източване.

Петър Москов подчерта, че на първо място трябва да се спази принципът на солидарност в здравноосигурителната система и на второ място да бъде поставен принципът на конкуренцията.

От ДСБ ще внесат отново в Народното събрания отхвърления през миналата година законопроект за закриване на безмитните магазини, но ще настояват за пълното им закриване, а на само прекратяване на безмитната търговия по сухоземните граници, каквито намерения заявиха управляващите.

Според председателя на ДСБ-София Атанас Атанасов има вероятност управляващите да не закрият безмитните магазини, тъй като не са взети решения за конкретни действия, а е възложено на министъра на финансите Пламен Орешарски да предложи решение.

По отношение на предстоящия вот на недоверие към правителството, Иван Костов посочи, че вотът е изпитание за определена част от депутатите, които искат да бъдат считани за опозиция.

„Те трябва да се определят много ясно и много категорично върху една основа, която са аргументите за вота - на България са нанесени големи щети от корупционни практики на най-високо ниво, които са засечени от ЕС и са санкционирани чрез спиране на финансирането на най-големите проекти по главата "Транспорт". Това са нещата, които трябва да станат ясни." - обобщи Иван Костов.

Междувременно председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в партията се обсъжда възможността да бъде организиран протестен митинг по време на гласуването на вота на недоверие в Народното събрание.