Парите за подслушване нажежиха парламентарната обстановка от сутринта.

Сектор "Сигурност" е тежко недофинансиран, обяви от трибуната тъмносиният Атанас Атанасов по време на дебатите по второ четене на Бюджет 2017. Недопустимо е службите за сигурност да работят в условие на тежка оскъдица, категоричен бе той.

Според Атанасов шефът на службата Цветан Китов вече година оглавява Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) извън законовите правила. За да е ръководител на службата за подслушвания трябвало да има указ на президента. Такъв обаче вече година нямало.

Да се вземат пари от ДАТО и да се дадат на военното разузнаване бе предложението, което скара Атанас Атанасов с патриота Емил Димитров-Ревизоро, който настоя да не се пипат парите за подслушване.

И по-късно дразгите за парите на службите продължиха. Методи Андреев се опита да пореже бюджета на НСО. Предложението му не мина. Той поиска вместо да се дават 5 милиона повече на държавните гардове, тези пари да идат за разузнавателните органи. По думите му не трябвало да се дават повече средства за "охраната на Пеевски и Доган".

Духът на антикомунизма изплува при второ четене на Бюджет 2017.
Герберът Методи Андреев разконспирира депутатите с петолъчки в мозъка. Той се ядоса, защото мнозинството не одобри идеята му за музей в лагера на остров Персин, за който Андреев искаше да се заделят пари в бюджета.

75 депутати очевидно са с петолъчки в главите, ядоса се депутатът, след като именно 75 законотворци гласуваха "против" идеята му. От това гласуване ставало ясно кой е искрен с репресираните. Сега ще се види и на колко от нас в мозъците стоят петолъчки, скара се Методи Андреев. Той подчерта, че България е единствената страна, която няма паметник на жертвите на тоталитаризма.

Не минаха и предложенията на патриотите за увеличение на парите за читалища. На 3628 читалища се падат по 400 лв. , изчисли Димитър Байрактаров.

11 милиона лева е дефицитът на културата, защити го и Славчо Атанасов. "Само за ремонта на моста на Колю Фичето трябват 2 милиона. Като падне мостът, Вас ще търсим, а не Министерство на културата", атакува той съгражданката си от Пловдив Менда Стоянова. Тя пък захапа патриотите, че продължавали дебатите "в техния присъщ популистки стил на веене на байряци". Байрактаров не се даде и на свой ред я обвини в гьобелсова пропаганда.