Политически това е претоплена манджа. Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк в коментар за думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението му в Турция.

В южната ни съседка лидерът на ДПС Карадайъ заяви: "Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Тaзи зeмя (Бългaрия - б.р.) e нaшaтa зeмя. Ниe нe cмe имигрaнти тaм. Турция e нaшaтa рoдинa. Ocтaнaхмe тaм cлeд Ocмaнcкaтa импeрия. Нaшaтa бoрбa e дa зaщитим турcкaтa cи идeнтичнocт. Дa зaщитим нaшия eзик, рeлигия и oбичaи. Иcтинcки.".

Според Кючюк смисълът на тези думи е бил пренесен неправилно в България, което е било уточнено и от Анадолската агенция. 

Българските патриоти блокират ДПС - на границата с Турция и в прокуратурата

Българските патриоти блокират ДПС - на границата с Турция и в прокуратурата

ВМРО блокираха бул. "Александър Стамболийски"

"Г-н Карадайъ каза "родината на българските турци е земята, където са родени, именно България. Те гледат на Турция като своя прародина (anavatan - прародина, праотечество - бел. ред.)" Оттам идва голямото тълкуване", каза евродепутатът.

Той се опита да направи аналогия с етническите българи, които живеят в Украйна, Молдова, Западните покрайнини, които казват, че България е тяхната прародина. Но те живеят в пределите на днешна Сърбия, Молдова, Украйна и никой не поставя тяхната лоялност под съмнение, каза Кючук.

Според него лоялността на ДПС към България не може да се поставя под съмнение.

Илхан Андай: Карадайъ бе на пожар при Ердоган заради санкциите от САЩ

Илхан Андай: Карадайъ бе на пожар при Ердоган заради санкциите от САЩ

Изборна аритметика, иначе в Турция не искат диалог с Доган

Ден преди началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори и в контекста на новите правила за гласуване, които дават възможност повече наши сънародници зад граница да се включат в изборния процес, Илхан Кючюк каза:

"Този политически мегдан не е гарантиран само за ДПС, той е отворен за всички партии. Всеки глас е важен - гласът от Бурса, от Бургас, Бирмингам и Бостън за нас тежи по един и същ начин, както и гласа на хигиенистката и на университетския преподавател", каза евродепутатът.

ДПС били предупредени за санкциите срещу Пеевски, според Безлов

ДПС били предупредени за санкциите срещу Пеевски, според Безлов

За това говорел фактът, че Пеевски не се е кандидатирал за депутат

Относно "Пеевски и санкциите по закона "Магнитски" Илхан Кючюк коментира, че за тяхната партия евроатлантизмът не е глазура, която може да бъде отлюспена, брошка, която може да бъде взета и сложена, когато си поискаме. "В конкретния случай ние искаме факти и доказателства. Солидарни сме с личната позиция на г-н Пеевски до момента, в който не видим факти и обстоятелства. ДПС не се разграничава от който и да било, докато няма конкретни доказателства за потъпкване на законите на страната", каза Кючук.

Относно посещението на ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България Илхан Кючюк отбеляза, че трябва да сме много по-взискателни към европейските средства и как те се изразходват, защото "темата е с изключително чувствителност, особено в западните общества".

"Лесните пари на Европа свършиха и тук големият майсторлък е как да направи тази комбинация между възможности, които ни се дават по традиционните инструменти, от които България успешно се възползваше и натрупа доста опит, заедно с новите механизми. България няма как да се възстанови, ако поддържа старото ниво на икономически растеж, ако не види, че възможностите могат да дойдат само през дигиталната трансформация и зелената икономика", каза Кючук.

Социалистите се чудят на Карадайъ и борбата му за идентичност

Социалистите се чудят на Карадайъ и борбата му за идентичност

Очакват публично извинение от лидера на ДПС за думите му в Турция

Припомняме, на 4 юни делегация на ДПС замина за Турция. На следващия ден делегацията на българската партия е била приета от президента на Турция Реджеп Ердоган.