Две оферти за патрулен кораб на Военноморските ни сили са получени в Министерството на отбраната.

Днес в 13.00 ч. приключи удълженият срок за подаване на оферти по този проект. Едната оферта е на немска, другата - на италианска фирма. Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред журналисти на церемонията за приемане на вертолет AS 365N3 "Dauphin" (Дофин). 

Предстои отваряне, оценка и класиране на офертите от междуведомствената работна група, уточни той. 

Припомняме, българската фирма "Делфин" беше единствената, която отговори на предишно подобно запитване на 15 ноември 2017 г., сама се яви на конкурс и го спечели, но след това се отказа.

На следващата година, на 13 ноември 2018 г. стана ясно, че седем фирми са потвърдили желанието си да участват в търга за изграждането на два многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили.

На 17 април 2019 г. стана ясно, че три фирми са подали оферти за многофункцонален патрулен кораб.

На 20 октомври 2019 г. военният министър обяви, че очаква да подпише договора за новите патрулни кораби на Военноморските сили през пролетта на 2020 г.

Три фирми подадоха оферти за нов кораб за ВМС

Три фирми подадоха оферти за нов кораб за ВМС

Корабът да е оборудван с основно въоръжение

Новият вертолет, който днес бе приет на официална церемония, ще влезе в състава на Морската вертолетна авиобаза "Чайка". Каракачанов призна, че този вертолет е в резултат от дълъг и скъп спор между "Еърбъс Хеликоптерс" и българската държава. Постигнахме едно разумно и изгодно за двете страни решение, с което нашият флот се сдобива с един нов хеликоптер, каза Каракачанов.

"Придобиването на въоръжение на новия хеликоптер е от съществено значение за повишаване на способностите на нашия флот и за увеличаване на възможностите на морската ни авиация", подчерта министърът на отбраната. 

Според него с този вертолет военните ни моряци ще имат увереност при изпълнение както на основната мисия по защита на териториалната цялост и суверенитета на България, така и на съюзнически ни задължения.

Припомняме, на 9 юни 2017 г. на финала на учение вертолет "Пантер" падна във водата и загина командирът на екипажа.