Третото правителство на Бойко Борисов оценява (своето) над десетгодишното управление на ГЕРБ с кръгла двойка. Това става ясно от стратегията, определяща как България планира да изразходва европейските фондове в периода 2021 - 2027 г., се казва в позиция на "Движение 21".

В ключови сектори страната ни е на последните места в ЕС, пишат от формацията на Татяна Дончева.

- неблагоприятни демографски тенденции като намаляваща раждаемост, застаряване на населението, високи нива на смъртност;

- много висок дял на младите хора между 15 и 24-годишна възраст, които не са нито в образование, нито в обучение, нито в заетост;

- 26-то място в ЕС по правителствени разходи за социална защита;

- много висок относителен дял на бедните, най-висок относителен дял на населението, живеещо в тежки материални лишения, три пъти по-висок от средния за ЕС;

- най-високо неравенство в разпределението на доходите в ЕС.

Изхождайки от тази оценка за резултатите от собственото си управление, ГЕРБ обявиха че възнамеряват да продължат да управляват европейските средства по същия начин, както и досега, обобщават политиката на управляващата партия от Движението.

През следващите седем години, България ще получи от ЕС 16.7 млрд. евро по линия на Многогодишната финансова рамка и още 12.2 млрд. евро по новата програма "ЕС: Следващо поколение". Програмата е за възстановяване на икономиките след коронакризата.

Ако продължи да управлява, правителството на ГЕРБ ще налее отново европейските пари в некачествено строителство и ремонти на пътища и сгради. Чрез избрани фирми-хранилки за властта, Бойко Борисов ще продължи да пълни нощното си шкафче, лични и партийни сметки, прогнозират от Движението. Това ще стане вместо за инвестиции в хората, в развиването на човешкия потенциал, в образование и квалификация, в укрепване на предприятия от ключови сектори за българската икономика, в реални стимули за растеж на икономиката, в балансиране на икономическото развитие между регионите.

Нито обсъждането, нито изпълнението на тези планове трябва да бъдат оставени под ръководството на Бойко Борисов и ГЕРБ. България има нужда от ново управление, което да спре повсеместната корупция и източването на средствата на европейските и на българските данъкоплатци. Управление, което не просто ще смени една партия с друга на власт, а ще наложи институциите и правилата да работят за всички граждани, се казва в позицията на "Движение 21".

Смяната на модела на еднолично управление налага обединение на всички заинтересовани да се възстанови справедливостта, демокрацията, разделението на властите, гражданският контрол.

От Движението уверяват, че ще работят за премахване на статуквото, за възмездие и за възстановяване на щетите от мафиотското управление.