Страната е далеч от овладяване на инфлацията. През този месец и през следващия ще наблюдаваме увеличаване на процента й, тъй като от началото на годината в много европейски страни автоматично влизат по-големи пенсии, по-големи социални плащания, нови цени. Това заяви пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му се задава рецесия. Той подчерта, че икономическия растеж ще бъде почти нулев. Финансистът изрази мнение, че ще има забавяне и в българската икономика.

Дянков коментира и темите за еврозоната и съставянето на правителство. Според него политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси на страната. Партиите са в изборна готовност и затова са по-щедри, отколкото са възможностите на държавата. Ние сме в по-голям дефицит, отколкото икономиката ни предполага, допълни бившия министър.

Каримански очаква спад на инфлацията през 2023 г.

Каримански очаква спад на инфлацията през 2023 г.

Работи се и по пакет от антиинфлационни мерки

Той посочи, че влизането на България в еврозоната през 2024 г. е нереалистично. Без редовно правителство няма редовен бюджет. За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на останалите членки от зоната е дали в последния редовен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии, поясни Дянков.

По думите му в предишните два бюджета не сме ги изпълнили, а сега нямаме редовен бюджет. Нито инфлацията, нито дефицитът, нито основният лихвен процент по 10-годишните ДЦК - три от четирите коефициента, не са изпълнени. Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматичното удължаване на срока ще е с две години, уточни той.

По отношение на връчването на втория мандат, Дянков заяви, че не очаква да се стигне до съставяне на правителство. Като главна причина за това той изтъкна големите разделителни линии между Продължаваме промяната и другите партии в парламента. Според него има шансове за кабинет с третия мандат, ако той бъде връчен на ДБ, БСП или Български възход.