Съветникът на финансовия министър Любомир Каримански, бивш депутат от "Има такъв народ", очаква намаляване на инфлацията тази година - под 10%.

"Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията."

В студиото на Нова телевизия той коментира и че самото потребителско поведение ще се промени в дългосрочен план.

"Годината ще е трудна, но няма да се сбъднат апокалиптичните прогнози", смята Каримански.

Бюджетът за 2022 г. приключва с 2.9% дефицит

Бюджетът за 2022 г. приключва с 2.9% дефицит

Данъчните приходи са в размер на 31,6 млрд. лв. или с 0,1 млрд. лв. повече спрямо планираното

Работна група, която е създадена от правителството на Гълъб Донев, работи по пакет от антиинфлационни мерки. Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи. Но с думите си Каримански потвърди, че има идея под формата на пакет от антиинфлационни мерки. В рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос.

"Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза.

Ивайло Мирчев притеснен от растящия бюджетен дефицит

Ивайло Мирчев притеснен от растящия бюджетен дефицит

Уникална е ситуацията не правителство, а различни парламентарни групи да се състезават с предложения

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата в края на годината на 780 лв., както и недоволството на синдикатите от това, че не се изпълниха исканията им за 850 лв. Каримански смята, че има нужда от увеличаване на МРЗ, но вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 г. Целогодишното повишение е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Проблемът е комплексен и увеличението на минималната заплата трябва да е адекватно и към българския бизнес. "Тоест, да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата, а в момента има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца."