Инфлацията до голяма степен е вносна - заради скока на енергийните цени, заради войната на Путин в Украйна. Това заяви за News.bg народният представител от ДБ Ивайло Мирчев. "Централните банки имат едно силно оръжие срещу инфлацията - вдигането на лихвения процент, и Европейската централна банка и БНБ вече го правят, внимателно и плавно. Правителствата обаче с неразумни разходи могат да донапомпат инфлацията", изтъкна той.

В България в момента сме в уникална ситуация, когато не правителство, а различни парламентарни групи се състезават с предложения за увеличаване на разходната част на бюджета за догодина, заяви депутатът. Това е много сериозен проинфлационен риск и риск от вкарване на страната в дългова спирала, защото някои от мерките касаят разходи и в следващи години, по мнението му.

Бюджетният дефицит застрашително расте, а това ще бъде и пречка пред реализацията на една от националните ни задачи за пълноправно членство в ЕС - влизането ни в Еврозоната.

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

Колко големи са бонусите от евентуалното влизане на България в Еврозоната

За един несъстоял се дебат, а и доклад

"Демократична България" като една последователна дясна формация винаги е отстоявала гледището, че увеличението на доходите трябва да идва от подобряване на конкурентоспособността на българската икономика, а това значи на първо място да развиваме бизнеси с висока добавена стойност, да привличаме инвестиции, да подобрим съществено бизнес средата, каза Ивайло Мирчев. Държавата трябва да помага фокусирано и ефективно най-нуждаещите се, онези, които по различни причини не могат да са част от този конкурентен пазар или се нуждаят от подкрепа, за да участват в него, допълни още той.

Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

Той предлага скъпи вносни стоки да бъдат заменени с родни