Евродепутатът и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки настоява холандската му колега Кати Пири да обясни обвиненията си към български граничари от ГКПП "Капитан Андреево". В писмо Джамбазки иска Пири да обясни защо ги обвинява в корупция.

"Българската гранична полиция заплашва холандски граждани от турски произход. Проблем, който съществува от години, но, на който най-накрая трябва да се обърне внимание. Заедно с белгийската ми колежка Катлийн ван Бремп зададохме въпроси пред Европейската комисия и ще включим всички преживявания, споделени с нас в черна книга, която ще предоставим на българското правителство", е написала във Фейсбук евродепутатката, която е член на групата на ПЕС в ЕП.

Според Ангел Джамбазки това твърдение е изключително скандално и обидно. В България, когато някой твърди, че е изнудван, заплашван, или му е искан подкуп от служители на МВР, то той трябва да го докаже с годни доказателства, пред съда и прокуратурата, настоява Джамбазки. Той призовава Пири да даде доказателства за обвиненията си. "Подобно твърдение, направено без доказателства, е клевета", пише Джамбазки.

Без доказателства ще дължите извинение на стотиците служители на МВР, които охраняват външната граница на ЕС в изключително трудни условия. Те пазят живота, здравето, имуществото на гражданите на държавите-членки, обосновава се Джамбазки. Българските граничари, които, охранявайки външната граница на ЕС, между България и Турция, между другото пазят и гражданите на Холандия от проникването на нелегални имигранти и терористи, пише българският представител в ЕП.

Ангел Джамбазки разяснява, че опашки по граничните пунктове на Балканите се образуват предимно през лятото, когато стотици хиляди турски граждани, работещи в различни европейски държави, пътуват от и за родината си през лятната си почивка и по различни религиозни поводи. Стотици хиляди автомобили, едновременно.

В своето писмо до Кати Пири Джамбазки припомня, че границата между България и Турция е външна за ЕС и страната ни все още не е член на Шенген, въпреки че е изпълнила всички изисквания. Той споменава, че причина за това са и причината за това са и вътрешнополитически въпроси в Холандия. Страната ни пази ЕС от навлизане на терористи, припомня Джамбазки.

По този повод евродепутатът е изпратил писма и до ръководството на Европейския парламент и Европейската комисия. Джамбазки алармира председателя на ЕП Антония Таяни, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, председателя на парламентарната група на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела и председателя на ПЕС Сергей Станишев, че твърденията на Пири, неподкрепени с годни доказателства, са клевета.