Евродепутатът Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент "червени линии" за идентичността и езика в спора с България. Той се обръща в писмо до своите колеги в Европейския парламент, както и до външния министър на Германия Хейко Маас.

Според него, ако се спазват тези "червени линии", съвместната комисия България - Северна Македония, създадена с Договора за добросъседски отношения през 2017 г., просто не може да функционира. Първоначалната ѝ цел е била да разреши нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но от самото начало северномакедонската страна многократно е бойкотирала комисията, тъй като не може да представи достатъчно надеждни доказателства, базирани на първични и вторични исторически източници, които да подкрепят техните твърдения, допълва Джамбазки.

Външно внимателно чете новата резолюция на Събранието на РСМ

Външно внимателно чете новата резолюция на Събранието на РСМ

Не може да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство

Той посочва, че резолюцията за "червените линии" превръща всякакви дискусии, основани на факти, документи и надеждни източници, в остарели и изтъква, че каквито и доказателства да бъдат представени, северномакедонската страна ще каже, че просто няма да обсъжда въпроса.

Тази последна тактика явно потвърждава нашата позиция, а именно, че съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа чрез сложно създаване на държавна митология. Тук искам да заявя, че не отричаме държавната идентичност на Северна Македония след 1944 г. Не отричаме, че използваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, отново през 1944 г. Ние просто се противопоставяме на всякакви опити да бъдат откраднати части от нашата история, които са подкрепени от факти, признати от международните историци. Доказуеми и неоспорими исторически факти, подплатени от изобилие от исторически данни, идващи от авторитетни първични и вторични източници, обяснява Джамбазки.

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи
Обновена

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи

Над година от Скопие не ни изпращат свой посланик

Евродепутатът подчерта, че българската позиция по историческия въпрос не може и няма да се промени и това е друг неизбежен факт, колкото и невежи, дезинформирани и неграмотни евродепутати да бъдат мобилизирани от страна на Скопие в опит да се защити тяхната незащитима позиция спрямо България. "Без значение колко "червени линии" приема Собранието в РСМ, ние няма да допуснем никакво обсъждане по отношение на нашата история...", гласи позицията на заместник-председателя на ВМРО.

Джамбазки е припомнил на колегите си и на г-н Маас, че Северна Македония е загубила 30 години в спора си с Гърция и сега остава да изчакаме да видим колко повече време е готова да загуби, защитавайки необоримото.