Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата на 29 юли 2021 г. Резолюция на Събранието на Република Северна Македония.

В позиция, разпространена до медиите, Външно министерство отбелязва със съжаление, че този акт идва в момента, когато двустранният диалог между София и Скопие започва да преминава в положителна и обещаваща фаза и то в резултат на много усилия.

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи
Обновена

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи

Над година от Скопие не ни изпращат свой посланик

България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог.

Вчера парламентът на Република Македония гласува предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация, с която се начертават червени линии спрямо България, с които да се съобразяват преговарящите.

В резолюцията се настоява "преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ". Подчертават се "автохтонността на македонския народ и неговите исторически, езиков и религиозна приемственост", съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която "води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия".

Днес Българското външно министерство предупреждава, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право.

Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог.

Припомняме, през ноември 2020 година България не подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, подчертавайки, че подкрепяме обаче Албания. Налагането на вето не беше изненадващо след като повече от година следваха констатации за провал на двустранните разговори особено по отношение на работата на историческата комисия. Мнението на България, почти единодушно споделяно от политическите сили, е, че РСМ не изпълнява Договора за добросъседство между двете държави. 

В последните месеци зачестиха и случаите на език на омразата и дискриминация спрямо български граждани.

Президентът: Северна Македония да си вдигне блокадата сама

Президентът: Северна Македония да си вдигне блокадата сама

Политиката ни спрямо РСМ не зависи от това кое правителство е на власт