Ние сме на последните места в ЕС по наличие на воден ресурс. Водата трябва да е с приоритет за питейно-битово водоснабдяване, след това за промишленост, енергетика и всичко друго. Това заяви пред БНТ бившият екоминистър от Тройната коалиция Джевдет Чакъров.

По думите му има ред сфери, където има проблеми. Липсата на реформи и липсата на визия за ускорено развитие е най-важното, което това правителство не провежда, категоричен е депутатът от ДПС. 

Ивелина Василева: Въпрос на контрол е дали в тецовете не се гори опасен отпадък

Ивелина Василева: Въпрос на контрол е дали в тецовете не се гори опасен отпадък

ВиК инфраструктурата години наред беше недофинансирана

Той припомни, че отговорността за състоянието на водите в страната е на Министерството на околната среда и водите. Екоминистърът ежемесечно подписва графици за 52-та комплексни язовира у нас. Те се подготвят на база информация от съответния оператор или стопанин, както в случая в Перник, ВиК дружеството е оператор. Тази информация от Перник би трябвало да отива в Басейнова дирекция - Благоевград, а от там в МОСВ, обясни Чакъров. 

12 млрд.лв. нужни за ВиК сектора, пресметна евродепутатът Искра Михайлова

12 млрд.лв. нужни за ВиК сектора, пресметна евродепутатът Искра Михайлова

Вотът на недоверие трябва да разшири отговорните

Запитан дали ДПС ще подкрепи искания от БСП вот на недоверие, Чакъров заяви, че вчера са имали консултации с БСП. Имаме и нашите аргументи по отношение на околната среда и водите, и ще ги изложим по време на дебатите за вота, поясни бившият екоминистър.

Ще е много интересно да видим каква ще е позицията на "Воля" и гласуването на независимите депутати при гласуването на вота на недоверие, допълни Чакъров.