Създаването на мегахолдинг, който да обедини всички държавни дружества е стъпка встрани - действие, с което се показва активност. Това заяви евродепутатът Искра Михайлова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Повод за думите й е предложението от вчера да бъдат отделени 1 милиард лева за създаването на мега ВиК холдинг, който да обедини всички държавни дружества.

" Не бих казала, че централизирането на проблема ще доведе до разрешаването му. Нуждите са 12 млрд. лева, ние говорим за един - какво правим", запита Михайлова. 

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори

Още при договарянето на първите оперативни програми, финансирани от ЕС през 2005-2007 г. е имало проблеми. Още тогава са отчитани високи загуби по водопреносната мрежа. Когато не сте инвестирали в една водопреносна мрежа в последните 15 години, тя е в още по-лошо състояние.

"Проблемът с водата за питейни нужди не е от вчера. За съжаление не е само Перник", каза бившият екоминистър в кабинета "Орешарски".

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Подобна е централизацията с БЕХ и БДЖ - черна яма, в която потъват още и още пари

Всяка инвестиция в сектора ще доведе до увеличаване на цената на водата, но само ако това доведе до подобряване на качеството на услугата.

Според Искра Михайлова Нено Димов е носил отговорност да следи за нивото и състоянието на водните басейни. Що се отнася до загубите по водопреносната мрежа, това е съвсем друга тема, категорична е тя. 

"В 21 век да кажем, че нямаме вода понеже не вали дъжд и може би трябва да правим молебени, не е сериозно. Не направихме нищо да съхраним тази вода във водни конструкции. Нас ни наводнява Дунав, ние нямаме канали да отклоняваме вода от Дунав към нивите. Ако продължаваме да следваме събитията, тогава трябва да правим молебени", заяви бившият екоминистър.

Относно предстоящия вот на недоверие, иницииран от БСП, от ДПС обявиха, че ще го подкрепят. Михайлова посочи, че вотът на недоверие е един от най-тежките инструменти в демокрацията

Джевдет Чакъров: Ние сме на последните места в ЕС по наличие на воден ресурс

Джевдет Чакъров: Ние сме на последните места в ЕС по наличие на воден ресурс

И ДПС ще каже аргументите си за околната среда и водите по време на дебатите

"При тази система на управление на водите в България, не само екоминистърът носи вина за водната криза в Перник. Този вот на недоверие трябва да провокира това да се разшири кръга на хората, които носят отговорност. Правото на вода е право. ЕС единствено може да ни каже "вие не гарантирате правата на гражданите си", заяви евродепутатът.

Европа е в извънредно положение и с огромен бюджет за справяне с климатичните предизвикателства. Над 1 трилион евро ще бъдат отделени в следващите 30 години за "зелена" политика. Най-облагодетелствани трябва да бъдат страните, които все още използват въглища като основен източник на отполение. Сред тях е и България, заяви Михайлова.