Въпрос на контрол е дали в тецовете не се гори опасен отпадък. Законодателството не допуска това. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на екокомисията в парламента Ивелина Василева пред БНТ.

Тя изтъкна, че има стриктна и строга разпоредба, допълнително изискване за видеонаблюдение какви материали се влагат в горивните инсталации. Въпреки това трети ден софиянци виждат ясно какво дишат, а видимостта по пътищата е около 20-50 м максимум. 

От БСК не искат да се въвежда видеонаблюдение в реално време за ТЕЦ-овете

От БСК не искат да се въвежда видеонаблюдение в реално време за ТЕЦ-овете

Изискванията не са минали обществено обсъждане

Като мярка за ограничаване на горенето на отпадъци в тецовете Василева предложи налагане временна забрана по вноса на отпадъци заедно с текстовете от парламента. До година могат да приключат проверките - да изискаме и инсталациите, които от тук насетне ще бъдат проверявани, да се следят и по т.нар. дълбок ОВОС, каза Василева.

Ние сме част от европейския пазар, имаме строг регламент. България е част от т.нар. Базелска конвенция за трансграничния превоз на отпадъци. Въпросът е дали се спазва законодателството, дали прилагането му е факт, дали има допуснати незаконни действия и ако има такива - да бъде наказано с цялата строгост на закона, каза Василева, която бе министър на околната среда и водите в кабинета "Борисов-2".

За нас е важно да не се допуска замърсяване на околната среда, да не се допускат нерегламентирани практики и да има всички механизми за контрол, обясни тя. 

Относно кризата с водата в Перник и идеята за мегахолдинг, който да обедини всички водопроводни дружества, Василева обясни, че години наред беше недофинансирана тази инфраструктура. 2500 км водопроводна мрежа беше изградена при второто правителство, каза Василева и обоснова идеята за мегахолдинг с искането държавата да осигури механизъм за засилване контрола върху ВиК дружествата.

Тя призна, че са допуснати грешки - управленски и административни. Било е необходимо много по-рано да се вземат мерки за състоянието на язовира. Това щеше да облекчи положението на хората в Перник. Нужни са мерки за подобряване контрола на административно ниво, призна бившият екоминистър.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. Последните два дни въздухът в града е изпълнен със серен диоксид.

Може би е редно да се разграничи ситуацията в Перник от тази в Шумен. Информацията за състоянието на язовирите беше изнесена от МОСВ и от МРРБ. Взимат се всички мерки, включително и обезпечаване. Важно е да продължава тази политика да инвестираме във ВиК сектора, каза Василева

Тя е оптимист, че новият екоминистър - Емил Димитров-Ревизоро, който се е доказал със своята енергичност, ще предприеме бързи мерки заедно с колегите си от другите ресори и администрацията. Мерките да са за решаване на кризата и подобряване състоянието на ОП "Околна среда", която се управлява от МОСВ.

Запитана дали би приела да стане зам.-министър в ековедомството Ивелина Василева отговори, че сега е председател на Комисията по околна среда и водите в парламента, има ангажименти да проследява действията на изпълнителната власт. Тя декларира подкрепа към министър Димитров. Убедена съм, че ще подкрепят разумните мерки, каза Василева. 

Ревизоро обещава да направи всичко за Перник, очаква инициатива

Ревизоро обещава да направи всичко за Перник, очаква инициатива

Няма и един час откакто е застъпил и премиерът му възлага нови задачи

За нея предстоящият вот на недоверие по темата няма да мине. Той е инструмент, част от парламентарната практика, няма да мине, правителството трябва да продължи своя мандат, не е в полза на никого да има политическа нестабилност. Надявам се на конструктивен дебат, от опозицията, допълни Василева.

Когато говорим за околната среда, за природните ресурси е важно разговорите да се провеждат под контрол. Доброто състояние на околната среда предпоставя добра среда за хората. Винаги сме държали на контрол, има опити в тази посока. Нужно е да се подсигури и административния капацитет на министерството в последните години напуснаха много служители, които представляват ценна експертиза, призна Ивелина Василева.