Системи за видеонаблюдение на горивото по целия му път ще бъдат инсталирани във всички топлоелектрически централи у нас. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов. Думите му бяха по повод скандалите заради предизвиканото от ТЕЦ-овете замърсяване на въздуха.

По негови думи ТЕЦ "Брикел" е възстановил работа едва след монтирането на 10 камери, свързани с общината и районната екоадминистрация. Целта по негови думи е да се вижда какво гориво влиза дори когато е невъзможна проверка от инспектори.

Видеонаблюдението трябва да бъде въведено до два месеца, а записите ще трябва да се пазят половин година.

ТЕЦ "Брикел": Дейността ни е спряна неправомерно и крие редица рискове

ТЕЦ "Брикел": Дейността ни е спряна неправомерно и крие редица рискове

Сливен и Перник може да останат без топла вода, а Гълъбово без отопление

Екоминистърът подчерта, че спрян пернишкият ТЕЦ "Република" е бил спрян заради нерегламентирана употреба на биомаса и обясни, че разрешителното на всяка централа, която иска да разчита на такъв тип гориво, от две години включва изискване за използване на върховите технологии в областта.

Според Димов, ако се използва правилно, биомасата може да се сравнява с природния газ.

Относно нивата на азотен диоксид министърът поясни, че когато те се измерват и се твърди, че са завишени, трябва да се има предвид, че допустимите стойности са средните за града и не могат да се сравняват с области с интензивен трафик.

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

Хаотичните действия без конкретни мерки няма да разрешат проблема с въздуха според дружеството

"Днес в 18.00 часа на Орлов мост ще има много по-силно замърсяване, отколкото на Малките пет кьошета в 6.00 часа сутринта. Нормите имат проблем - те са средни за града, невъзможно е обективно сравнение", категоричен бе Димов и изтъкна, че по този показател Рим, Милано, Париж и Неапол са по-мръсни от София.

По негови думи инвестициите в електрификация на столичния градски транспорт са спомогнали проблемът с азотния диоксид да не стане по-голям, тъй като именно автобусите на газ са основни производители на този вид газове.

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

Според директора действията на институциите ще доведат до големи загуби