ТЕЦ "Брикел" изпрати позиция до медиите относно спряната му дейност.

Топлоцентралата обяснява, че от повече от седмица дейността й е напълно спряна с предписание на РИОСВ - Стара Загора.

"За нас е важно да се знае, че считаме, че дейността на "Брикел" ЕАД е спряна неправомерно. Получихме редица предписания във връзка с поставяне на камери, предприемане на мерки за увеличаване на контрола, както и такива по отношение на биомасата и РДФ-а. Всичко е изпълнено.", пишат от "Брикел".

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

Според директора действията на институциите ще доведат до големи загуби

От ТЕЦ - а подчертават, че прекратяването на цялостна дейност за по-дълъг период от време крие редица рискове. "Целта на разпространяването на настоящото съобщение е да се опитаме да очертаем двата основни проблема, които се очаква да възникнат, в случай, че се стигне до ситуация, в която работата ни остане спряна по-продължително."

Социалната страна на проблема не е маловажна, пишат от "Брикел", защото част от тяхното производство отива като материал за отопление на населението. Другата част е специализирано обогатено гориво, което се използва за производство на енергия от ТЕЦ Брикел, Топлофикация Сливен и Топлофикация Перник.

Брикел: Актът е част от предизборната кампания

Брикел: Актът е част от предизборната кампания

Докладвали са всеки месец за това, че използват биомаса

"От обясненото до тук става ясно, че поради невъзможността ни да произвеждаме т.нар. обогатено енергийно гориво, остават под заплаха отоплителните сезони в гр. Гълъбово и в гр. Сливен, както и доставките на битова гореща вода в гр. Сливен и гр. Перник.", казва се в позицията на ТЕЦ "Брикел".

В гр. Гълъбово около 2000 домакинства използват централно отопление. Освен тях клиенти на "Брикел" са 7 учебни заведения, 6 културни центъра, както и местната многопрофилна болница за активно лечение. 3 сгради на Община Гълъбово, Районен съд, както и на ОД на МВР са в системата на ТЕЦ "Брикел" за отопление. "От години имаме практика да осигуряваме топлинна енергия под формата на дарение на голяма част от общинските и републикански обекти.", подчертават от ТЕЦ - а.

Абонатите на Топлофикация Сливен са над 13 000 домакинства. "Централното отопление е най-евтиният метод за отопление и липсата му ще повиши разходите на домакинствата, която разчитат на него."

Пускат отново ТЕЦ-а в Перник

Пускат отново ТЕЦ-а в Перник

20 000 абонати на топлоснабдителното дружество останаха за дни без топла вода

ТЕЦ "Брикел" продава обогатено енергийно гориво и на Топлофикация Перник и съществува риск перничани да останат без топла вода и парно. Припомняме, че те вече бяха без гореща вода заради предписания към ТЕЦ "Перник".

От "Брикел" подчертават и икономическата страна на проблема. Те се снабдяват с въглища изцяло от "Мини Марица Изток". По данни на дружеството на месец купуват около 250 000 тона въглища от държавното дружество. "Дефакто ние осигуряваме голяма част от техния пласмент. Доколкото ни е известно в "Мини Марица Изток" работят над 7 000 души, питаме се какво ще се случи с част от работните места на тези хора, в случай, че ние спрем да купуваме това огромно количество въглища ежемесечно?", питат от "Брикел"

ТЕЦ "Брикел" апелира към всички институции, да се ангажират по-сериозно с проблема със затварянето на "Брикел" ЕАД и да се вземат под внимание възможните социални и икономически проблеми, които ще възникнат, ако Дружеството продължи да не може да изпълнява функциите си.