В онлйан разговор с интернет потребители американският посланик у нас Джон Байърли написа: "Колко пъти трябва да повтарям, че България трябва да предприеме по-сериозни мерки в борбата против корупцията и престъпността".  

Според Байърли борбата срещу престъпността не е въпрос на морал от страна на българските политици, а въпрос на отговорност.

Той посочи, че когато е апелирал за по-голям морал към българските политици, е имал предвид духа на България и настроенията, които към момента не са на висота.

С уговорката, че няма право да поучава българите по отношение на техния морал, Байърли посочи, че е негово задължение да коментира, когато става дума за събития в България, отразяващи се на българо-американските отношения и на способността на страната да бъде силна европейска държава.

Колко пъти трябва да повтарям, че България трябва да предприеме по-сериозни мерки в борбата против корупцията и престъпността
               Джон Байърли

Американският посланик припомни, че по-сериозни мерки в борбата срещу престъпността означава прекъсването на връзката между организираната престъпност, сенчестия бизнес и българските политици.

"Македония, като бъдещ член на НАТО, трябва да се стреми към изграждането на силни взаимоотношения с България, защото и България е дала своята ясна подкрепа за членството на Македония в алианса", коментира Байърли.

В уеб чата американският посланик посочи, че страната му отдавна подкрепя едно независимо Косово, а Сърбия преминава през много емоционален период.

Американският посланик у нас Джон Байърли отговаря на въпроси, зададени по Интернет.
Уеб-чатът се организира за втора поредна година. Посланикът ще отговаря на въпросите в реално време.

Участниците в уеб-чата трябва предварително да се регистрират в интернет-страницата на посолството.

Уводното и заключителното изказване на посланика ще се предават на живо от студио на bgweb.tv - първата българска интернет-телевизия.

Разговорът с посланик Байърли беше последван от разговор по Интернет с генералния консул на САЩ у нас Даниел Перон, който отговаря на визови въпроси.