Протоколите от предсрочния парламентарен вот, който се проведе вчера, са обработени почти изцяло - от гласуването в страната 99,96% от протоколите, а от вота в чужбина 99,30%.
В почти всички Районни избирателни комисии (РИК) е приключило първоначалното въвеждане на протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК).

Въз основа на обобщените данни, които обаче не са окончателни, се оформя избирателна активност около 49%.
У нас са гласували 3 443 326 граждани, а извън страната ни - 135 000 души, съобщиха от ЦИК.

Около 1 120 868 са отбелязаните преференции на вчерашния предсрочен парламентарен вот. Близо 34% от гласоподавателите са се възползвали от възможността да посочат свой „любимец" сред участниците в изборната надпревара.
В доста случаи обаче отново има съвпадение на номера на кандидатската листа на съответната партия и номера на кандидата от листата.

За преференциалния вот повече информация ще има обаче, едва когато всички протоколи пристигнат в ЦИК и се извърши повторно преглеждане на данните от тях, отстранят се евентуални несъответствия, грешки и се обявят окончателните резултати, съобщи говорителят на избирателната комисия Камелия Нейкова.
Тя коментира, че процесът върви по-бързо от предходните избори за Европарламент. Преброителят този път работел с повече ресурси.

Към 14 ч. ЦИК е получила  протоколите от РИК в Ловеч, Смолян, Габрово, 23- и 25-и избирателни райони - София , Сливен, Пазарджик и Видин. До края на утрешния ден по всяка вероятност ЦИК трябва да получи протоколите от цялата страна. РИК-овете имат законов срок за това и той е не по-късно от 48 часа след получаване на последния секционен протокол от техния район, уточни още Нейкова.

В експерименталното машинно гласуване, което за първи път се проведе на евроизборите тази година, са участвали 41 317 души. От тях в Кюстендил са участвали в експеримента 7 717 избиратели, в 24-и МИР - София - 11 068, Плевен - 13 012, Перник 1266, Пловдив -област 8257 души. Повече информация за него ще има след окончателните резултати от редовния вот, стана ясно от думите на Камелия Нейкова.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов представи данни от гласуването в чужбина. В Турция са гласували най-много българи - 60 090 души. Не са се потвърдили опасенията, че ще има прекомерно натоварване на секциите и средно по около 450 избиратели са гласували на секция.

След южната ни съседка се подрежда Великобритания, където са гласували близо 14 000 български избиратели. В Лондон  има нов рекорд - 8 347 души са пуснали бюлетини там. Сравнително висока избирателна активност бележат и българите в Испания.

След приключването на изборния ден в ЦИК са пристигнали нови 35 сигнала и 5 жалби за изборни нарушения. Една част от тях са свързани с преброяването на гласовете за определена политическа сила и преференциите, отбелязани за нея. Други сигнали са свързани с приключването на изборния ден от страна на секционните комисии, въпреки че отпред са чакали желаещи да гласуват.

По отношение на нарушенията, за които ЦИК бе сигнализирана през деня, стана ясно, че има общо седем случая, свързани с публикуване на социологически данни.
Иначе на тези избори нормално и без струпвания е протекла работата по предаването на протоколите от СИК към РИК, констатираха от ЦИК.