До обедните часове днес Европейската комисия не е получавала официално предложение от България за еврокомисар. Това заяви на пресконференция говорител на ЕК, цитиран от БТА.

В Комисията научили от новините, че политическите ръководители в страната ни споменават две имена за поста.

Говорителят посочи, че договорът за ЕС очертава изискванията пред кандидатите за еврокомисар.

"Както винаги, този, който отговаря най-добре на изискванията, ще премине през процеса, включващ събеседване с председателя на ЕК. Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар - това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе", обясни той.

Припомняме, коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи Даниел Лорер за еврокомисар, а предложението на коалицията ГЕРБ-СДС е Илиана Иванова.

Вчера вицепремиерът Мария Габриел заяви след среща с ръководството на ЕК в Брюксел, че кандидатът трябва да може "да влезе с летящ старт" и да познава европейските институции.

Правилата за избор на еврокомисар предвиждат изпит пред комисии на Европейския парламент и назначаване от Съвета на ЕС. Според Габриел е трудно да се предвиди дали процедурата ще завърши преди лятната ваканция.

Йотова захапа Габриел, че не е договорила ресора на новия еврокомисар, като беше в Брюксел

Йотова захапа Габриел, че не е договорила ресора на новия еврокомисар, като беше в Брюксел

Или пак търсим работа на човека, а не човек за работата, коментира вицепрезидентът