Европейската комисия никога не е правила връзка между присъединяването към Шенген и Механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви говорителят на ЕК Кристиан Виганд, цитиран от bTV.

Думите му са по повод официалното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, прието броени дни, след като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети незабавно в Шенген.

Именно на този механизъм се позова и Нидерландия, когато блокира влизането ни в Шенегенското пространство през миналата година.

"Прозрачност без граници": Мониторингът на ЕК остава, но в друг формат

"Прозрачност без граници": Мониторингът на ЕК остава, но в друг формат

Политиците да не приемат отпадането на механизма като "потупване по рамото"

Виганд подчерта, че разширяването на безвизовата зона остава политически приоритет за Комисията, която счита, че България и Румъния трябва да са част от Шенген.

Той посочи, че многократно е било заявявано, че Механизмът за наблюдение и членството в Шенген са две напълно различни теми.

България и Румъния ще продължат да бъдат наблюдавани, наред с останалите държави членки, с годишните доклади от Брюксел за върховенството на закона. Гаранция за спазването на независимостта на съдебната система и за борбата с корупцията са и ангажиментите, поети в Плана за възстановяване и устойчивост, припомня Брюксел.

В ГЕРБ оптимисти, че България ще влезе в Шенген след падането на мониторинга

В ГЕРБ оптимисти, че България ще влезе в Шенген след падането на мониторинга

Десислава Атанасова отчита огромен успех за страната ни