Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова определи отпадането на мониторинга от ЕК като огромен успех за България. Припомняме, че мониторингът бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането им в ЕС.

Пред журналисти в парламента Атанасова изрази увереността си, че България може да влезе в Шенген още през октомври месец.

Пеевски вижда България в Шенген през декември

Пеевски вижда България в Шенген през декември

Основното, което трябва да се направи, е мигрантският натиск да се овладее

"Припомням, че последният доклад беше по време на нашето управление през 2019 г. От тогава България е в различен механизъм за контрол и оценка. Отдавам го на заслугите на много правителства, много легислатури на Народното събрание и усилията на всички българи и обществото като държава. Гордеем се с това, че отпада, надяваме се, че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген", каза Атанасова.

Тя заяви, че страната ни е изпълнила всички изисквания. "Това, че отпада мониторингът, е още една причина да влезем в Шенген. Това, че ЕК оценява напредъка на България и Румъния и в годишното си слово председателят на ЕК изрично подчерта готовността ни, ни прави оптимисти. Надяваме се, че ще успеем", добави Атанасова.

ЕК сложи край на мониторинга на България и Румъния

ЕК сложи край на мониторинга на България и Румъния

Механизма за сътрудничество и проверка бе създаден през 2006 г.

Десислава Атанасова заяви, че всички институции се опитват да докажат пред нашите партньори, че можем да бъдем надеждна европейска граница.

Тя допълни, че парламентът ще работи извънредно понеделник и вторник не само заради изборите, а защото са си поставили тайминг за дневния ред.

"Надявам се, че през следващата седмица в понеделник и вторник част от законите, които се изискват по Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат приети. Законът за борба с корупцията ще бъде предложен да се разгледа във вторник, така че антикорупционната комисия да бъде разделена на две, да има разследващи функции, за да изпълним изискванията по Шенген и част от тези за Плана за възстановяване и устойчивост", обясни Атанасова.

ПП/ДБ: Падането на мониторинга е кредит към България

ПП/ДБ: Падането на мониторинга е кредит към България

Кирил Петков призова премиерите на Нидерландия и Австрия да се присъединят към европейския консенсус