България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече! За това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на традиционната годишна реч за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

Тя специално благодари на двете страни за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането.

"Съюзът ни днес отразява визията на онези, които мечтаеха за по-добро бъдеще след Втората световна война. Бъдеще, в което един Съюз от нации, демокрации и народи ще работи заедно за споделяне на мир и благоденствие", изтъкна Фон дер Лайен.

Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз — съюз, който подкрепя Украйна, противопоставя се на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства, допълни тя.

Нидерландски евродепутат: Ветото за България в Шенген остава поне до ноември

Нидерландски евродепутат: Ветото за България в Шенген остава поне до ноември

Партията на Марк Рюте, който ще остане на поста си до избирането на нов кабинет, е против влизането на България в Шенген

Шефът на ЕК открои Европейския зелен пакт — централен елемент на икономиката и безпрецедентен по своите амбиции, отбеляза, че е проправен пътят за цифровия преход, открои историческия инструмент NextGenerationEU — обединяващ инвестиции и реформи в размер на 800 милиарда евро, припомни, че са положени основите на здравен съюз чрез ваксинирането на цял континент и на големи части от света и изтъкна революционната работа в областта на равенството между половете.

"Преди четири години Европейският зелен пакт беше нашият отговор на призива на историята. А това лято — най-горещото лято, регистрирано някога в Европа — по категоричен начин ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а едва няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения. Видяхме хаос и стихия от екстремни метеорологични явления — от Словения до България и в целия Съюз. Това е реалността на една кипяща планета", посочи Фон дер Лайен.

По нейни думи Европейският зелен пакт се е появил именно заради нуждата да защитим планетата си.

Тя обяви, че от този месец Съюзът ще проведе серия от диалози за чист преход с различните промишлености и изтъкна, че преходът към декарбонизация е от съществено значение за конкурентоспособността в Европа.

"Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа - това е нашата цел", категорична бе Фон дер Лайен.

Тя посочи, че нелоялните търговски практики на Китай са попречили на редица предприятия. Шефът на ЕК заяви, че държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства.

Мецола очаква скок на екстремизма в ЕС заради блокирането на България и Румъния за Шенген

Мецола очаква скок на екстремизма в ЕС заради блокирането на България и Румъния за Шенген

"Да чакате години и да ви кажат "не". Как можем да оправдаем такова послание?"

"ЕС започва разследване на идващите от Китай електрически превозни средства. Трябва да се справим с тези нелоялни практики", допълни Фон дер Лайен, но настоя да се намали рискът, а не да се прекъсват отношенията с Китай.

В речта си Фон дер Лайен заяви и че ЕС се е превърнал в иноватор за защита на правата на гражданите в цифровата сфера и големите фирми.

По отношение на изкуствения интелект тя посочи, че Европа трябва да бъде начело на нова световна рамка. "Акцентите са предпазни мерки, управление и иновации. Нашата работа е да гарантираме, че изкуственият интелект се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин", отбеляза Фон дер Лайен.

Тя заяви и че управлението на миграцията изисква търпение и дългосрочни усилия, но нй-вече единство. "С пакта за миграцията ние постигнахме ново равновесие между защитата на границите и защитата на хората. Баланс между сигурността и хумаността", изтъкна шефът на ЕК.

По отношение на подкрепата за Украйна Фон дер Лайен заяви, че ще бъде разширен срокът на закрилата на украинските бежанци в ЕС.

Тя отбеляза, че през тази година са били отпуснати 12 млрд. евро за болници, училища и др., като се предлагат допълнително 15 млрд. евро за следващите четири години.

По нейни думи с предложението за Акт в подкрепа на производството на боеприпаси ЕС помага за посрещането на непосредствените нужди на Украйна във войната.

"Ето защо предложихме допълнителни 50 милиарда евро за период от четири години за инвестиции и реформи. Така ще помогнем за изграждането на бъдещето на Украйна и за възстановяването ѝ като модерна и просперираща държава. Защото бъдещето се вижда ясно. И този парламент го заяви силно: Бъдещето на Украйна е в нашия Съюз", подчерта Фон дер Лайен.

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

ЕК: Нечестно е да се поставят нови изисквания пред България и Румъния за Шенген

Комисията е в готовност да отпусне средства за границата ни с Турция

Тя изрази увереност, че бъдещето на ЕС е в сегашните и бъдещите страни членки. Шефът на ЕК открои върховенството на закона, правосъдието, свободната журналистика за стратегически приоритет.

Фон дер Лайен заяви, че подкрепя напълно идеите за реформи на ЕС, включително с нов договор, ако такава стъпка се налага. Тя подчерта, че трябва да се помисли как ще изглеждат институциите и бюджета на блока с оглед бъдещето разширяване. Всички тези въпроси ще бъдат разгледани по време на белгийското председателство на ЕС.

В заключение тя изтъкна, че бъдещето на континента зависи от избора, който правим днес, и от стъпките, които предприемаме, за да завършим изграждането на нашия Съюз.

"Хората в Европа искат Съюз, който отстоява правата им в моменти на силна надпревара за надмощие. Но искат и Съюз, който ги закриля и е близо до тях, като партньор и съюзник в ежедневните им битки. И ние ще се вслушваме техния глас. Ако нещо е от значение за европейците, то е от значение за Европа", категорична бе Фон дер Лайен.

По нейни думи сега е моментът Европа да отговори на призива на историята.

Да живее Европа, завърши тя.

Украйна напредва бързо към членство в ЕС

Украйна напредва бързо към членство в ЕС

Година, след като получи статут на кандидат