Предстоящият доклад на ЕК за България ще даде на страната гратисен период до декември, когато евентуално може да бъде задействана предпазна клауза в областта "Правосъдие и вътрешни работи".

Това каза източник от ЕК в Брюксел, цитиран от БНТ. В края на юни, когато се очаква докладът, България ще се размине с клаузата, но края на годината ще е последната отстъпка. Според източника, българското правителство е настоявало за отстъпка до август следващата година, но комисията е отказала.

Предстоящият доклад днес отново беше в центъра на вниманието на комисаря по правосъдие Франко Фратини, който го обсъди с кмета на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

За резултата на евроизборите Борисов получи поздрави от Франко Фратини, чиято формация е активен член на ЕНП. Фратини обаче е акцентирал върху ситуацията с корупцията и престъпността в България и предстоящата оценка на Комисията.

От своя страна Бойко Борисов каза:

"Неприятното е, че европейските съдии и прокурори губят с всеки изминал ден доверие в България. Вече е вероятно, бих казал, реалност, че решенията на нашите съдилища няма да важат. Това е по-лошо от предпазна клауза, това означава, че България е поставена в ъгъла, без реално да участва в живота на ЕС".

Бойко Борисов потвърди, че оценката за България ще е критична и ще съдържа конкретна заплаха за активиране на предпазна клауза през декември.

Столичният кмет сподели, че е подал и молба за членство на ГЕРБ в Европейската народна партия:

"Фактът, че аз им водя пет депутати, а другите 4 десни партии нито един, ни прави много по-голям член на ЕНП, отколкото по документи". Бойко Борисов очаква ГЕРБ да е първа политическа сила и на следващите избори.