Европейската Комисия е изпратила на България второ и последно писмено предупреждение и за неспазване на Европейското законодателство, свързано с енергетиката.

ЕК е изпратила предупреждение заради съществуващия у нас регламент, който задължава производителите на електроенергия да продават част от продукцията си на НЕК на фиксирани цени.

Това се смята за дискриминационен подход, който изкривява принципите на свободна конкуренция.

Друг елемент на същата наказателна процедура засяга достъпа на различните оператори до електропреносната мрежа в страната, допълват от Комисията, цитирани от БНР.

Според Европейските директиви те трябва да имат равен достъп до мрежата, при същите условия като нейния собственик. У нас обаче това не е факт и от Еврокомисията определят настоящата практика като непрозрачна и създаваща условия за дискриминация.

България има двумесечен срок да отговори и да предприеме коригиращи действия. Ако това не стане, следващият етап от процедурата е дело в Съда на Европейските общности.

Припомняме, по-рано днес Комисията ни изпрати предупреждение и за областта на екологията.

Става дума за нарушения на Директивата на ЕС за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, чието предназначение е да се предотвратяват и контролират емисиите от промишлеността във въздуха, водите и почвите.

Същевременно също днес стана ясно, че Комисията прекратява наказателната процедура срещу България заради спешния телефон 112.