Европейската комисия е изразила очаквания страната да включи в Плана за възстановяване, развитие и устойчивост механизми за контрол на главния прокурор и съдебен контрол на отказите за образуване на досъдебни производства. Това стана ясно на брифинг в Министерство на правосъдието, новината съобщи зам.-министърът Иван Демерджиев.

Той уточни, че в рамките на час е проведен разговор с юристи от ЕК.

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Готов е да сезира и самия главен прокурор

"Включване на въпроси за отговорността на главния прокурор не е инициатива на Министерството на правосъдието, а на Еврокомисията. Експерти на ЕК държаха да знаят предложенията за отговорността на главния прокурор, както и отпадането на предварително въвеждане на механизъм за подходящ контрол на проверка за отказа за образуване на досъдебно производство. Трябва да отговорим по възможно най-адекватния начин", обясни Демерджиев.

Той добави, че другата седмица предложенията ще бъдат финализирани в новия кабинет и в парламента.

Даниела Машева: Главният прокурор не е недосегаем

Даниела Машева: Главният прокурор не е недосегаем

Имало разрешение за нахлуването на прокуратурата в Президентството

Вчера е имало заседание на Съвета за съдебната реформа - обсъдени са предложения за Плана за развитие. Ще ги финализираме и другата седмица ще ги предоставим на МС, обясни и министър Янаки Стоилов.

Той коментира: "Има две противоположни мнения от прокуратурата, но не се обвързват въпросите с корупцията на главния прокурор, ако може да се опише - трябва да бъдат включени в плана, досега механизмът беше отхвърлен от КС, има очакване в обществото и ЕК, да се очертае модел, за да бъде засегната тази тема".

Разискват въвеждане на процедура за търсене на отговорност на главния прокурор

Разискват въвеждане на процедура за търсене на отговорност на главния прокурор

Срещу разследващия прокурор да не може да бъде образувано дисциплинарно производство

По думите му Планът не решава въпроса, а е ангажимент от гледна точка на върховенството на закона, смята министърът. Предлага се всички тези въпроси да са обхванати в три направления - първи стълб - достъпно правосъдие с мерки, втори - противодействие срещу корупцията по високите етажи и третият - за стабилна бизнес среда.